Hiekkaa pankin lattialla nolla

Mauno Koivisto marmatti aikoinaan, että meillä on liian paljon pankkeja. Konttori tai kaksi joka kylässä. Lähes. Pankkikirjalla asioitiin. Nyt sellaisia ei enää näe – pankkikirjat ja pankitkin ovat hävinneet, ja ainakin aukioloajat supistuneet. Netissä itsepalvelu pelaa kaiketi 24/7.

Moni kaipaa silti entisajan palveluja. Lieneekö kuitenkin totta se sanottu, että palveltavat asiakkaat tuovat vain katuhiekkaa pankin lattialle, eli ovat pääasiassa köyhällistöä ja pikkurahan perässä? Muistelen, että maksaminen kassalla oli kallista jo markka-aikaan, joten kaiketi se nyt on sitäkin enemmän. Hintaa tietenkin lisää matkakulu syrjäseudulta keskuksiin.

Maksupalvelu on kehittynyt vuosikymmeniä. Sekin muuttuu. Voi tehdä suoraveloituksia ja laittaa kuukausittain eriä maksuun.

Kylillä kokoonnuttiin kauppaan tai baariin myös rupattelemaan. Tämä nettipankista tietenkin puuttuu.

Kyläläiset perustivat Osuuskassan aikoinaan. Nekin yhdistyivät ja sulautuivat… Voisiko tuo olla ratkaisu, että korttelissa olisi nettipankin pitäjä + raha-automaatti tai kassalipas ja joku isäntä parina päivänä viikossa sitä pyörittämässä. Voisi kulkea kadulla huhuilemassa, jos konttoria ei olisi…