Hiipuuko harmaa talous?

Vaikka ostankin ruokani ja tarvikkeeni vakituisen toimipaikan omaavista kaupoista, on silti mukavaa, että torilla tapahtuu – on erilaisia markkinoita. Jälleen on tulossa uusi, nyt sellainen, missä rahat menevät ulkomaille, ja ostokset ovat välitöntä tuontia. Tottahan joukossa on suomalaisiakin myyjiä, ainakin uskoisin että ne ”perinteiset” vakiokauppiaatkin.

Tapahtumansaldo Kuopiolle muodostunee seuraavasti:

  1. Kaupunki saa rahaa toripaikkamaksuista (ilmeisesti enemmän kuin tavallisena toripäivänä);
  2. Ulkopaikkakuntalaiset kauppiaat yöpyvät paikkakunnan majoitusliikkeissä;
  3. Torin ympäristössä asiakasmäärä kasvaa, ja ostosmäärä kasvaa;
  4. Kävijämäärä kaupungissa ja Kuopion suunnalla kasvaa
  5. jotain muuta aktiviteettia …

Ymmärtääkseni torikauppa on verovapaata. Kun kuitintarjoamisesta säädettiin äskettäin, muistaakseni verollepanematta jäi nimeltä mainiten torikauppa.  Yhtäältä, eräät toimipisteet antavat ostoksesta kuitin (esimerkiksi kesäisin suosimani Martta-kahvio), joten pysyvämmän oloinen toiminta lienee myös torilla kirjanpitovelvollista ja verollista. Tuo on jäänyt kauppiailta kysymättä.

Oletettavasti

  1. Suomen ulkopuolisilta tai suomalaisiltakaan kauppiailta ei torikaupasta kerry verotuloja, ainakaan Kuopion kaupungille, josko muutoinkaan – edellä mainitsemiani tapauksia lukuun ottamatta;
  2. tuontituotteita on nykyisin tarjolla säännöllisesti, joten: tuskinpa kukaan saa tuontituotteista vatsanväänteitä tai muita uusien kotimaissaan harmittomien bakteerikantojen seurauksia;
  3. jotain saattoi jäädä huomioimatta?

Yksityishenkilön veroton tuloraja on jossakin alle kymppitonnin, ehkä kahdeksan pintaan, joten pientä (kirpputorin kaltaista) kaupustelua ilmeisesti itse kenelläkin saattaisi saada olla. Sinänsä moraali lienee muuttumassa, koskapa julkisuudessa on esiintynyt mainintoja siitä, että ”taksitoimintaa” saisi vastaisuudessa hoitaa ”verottomana” (ja ilmeisesti myös hieman vapaammin) kuin miten varsinaiset taksiyrittäjät nykyisin toimivat.

Näiltä ulkomaisilta markkinoilta en ole ostanut edellisvuosina mitään – suosin paikallisia kiinteitä yrityksiä, sillä he ovat täällä aina ja maksavat toimitiloistaan jne. Niinpä tänäkin vuonna nämä euromarkkinat jäävät ostosten osalta sivuun.

Ostan mielelläni maalaistuotteita torilta kun kauppiaana on entisajan maaseututuottaja (no joskus myös vakikauppiailtakin), joten odotan elonkorjuumarkkinoita – ja jo pitkään olleita (uusia) syysmarkkinoita.

Tori on tietenkin auki kaikkina päivinä, kuten muotoilemassani kuvassa tässä kesällä.

Kun tämä on Savon Sanomien sähköisessä ympäristössä oleva blogi (teksti tietenkin on kirjoittajan), liitän päivälehden teltan seinustalta näppäämäni ilmoituksen kuvan:

kääkeehän ihmettelemässä

SAM_0585