Hoivapalvelut osuustoimintana? bonuksilla

Entäpä JOS perustaisimme osuuskunnan vanhusten hoivapalvelujen tuotantoon.

Eräät osuuskaupat ja OP ovat jo ryhtyneet terveyspalvelujen tuottajiksi lyhyen nettiselailun ja muistiin tallentuneitten uutisten kertomana. Toimintaa voisimme kehittää esimerkiksi siten, että siirtäisimme osuuskaupan ja osuuspankin bonukset vuosien varrella säästöön tulevia vanhuutemme hoivapalveluitamme varten. Miltä kuulostaa?

Uskoakseni osuustoiminnallinen – meidän itsemme omistama – terveys- ja vanhuspalvelu toimisivat hyvin.

Ideana on, että palvelu olisi edullisempaa osuustoiminnallisen mallin mukaan jäsenille. Tai vain jäsenet pääsisivät palvelun piiriin. Mikä tuo osuuden hinta olisi, tai vuodepaikan tai huonepaikan hinta?

Aikoinaan puhelinosake maksoi pari – neljä tonnia, joten voisiko osuuden hinta olla noilla paikkeilla? Kulutkin tulisi kattaa, eli puhtaanapito ja ruoka sekä tietenkin kunnan vastuulla pääasiassa olevat terveyspalvelut. Ja palvelun laatu – se on ollut puheenaihe jo pitkään – olisi yhteisvastuulla hyvä ja valvottu. Saapa nähdä kuinka toiminta kehittyy.

 

Bonukset tuottamaan – kuten aiemmin yhteistoiminnasta kirjoitin. Osuuspankin jäsenasiakkuuksia on näillä tietämillä Savossa Kuopion seudulla jo 80 tuhatta, ja paljonko jäseniä lienee osuuskaupan puolella, että potentiaalia riittäisi.

Kirjoitin aiemmin blogissani muun ohessa:

Havaintojeni mukaan, on Pohjois-Savossa jäsenyydet osuusliikkeissä ja osuuspankeissa kasvaneet hyvää tahtia – vuosi vuodelta yhä enemmän. Ymmärtääkseni näin on käynyt kauttaaltaan koko Suomessa. (kommentti: äskettäin uutisissa kerrottiinkin, että osuuspankit ovat Suomen suurin pankki 2019)

Olemme oppineet jotain peräkkäisistä lamakausista – haemme vakautta yhdessä toimien. Yhteisostoihin se osuustoiminta alkuaan perustuukin – ja tämä perinne – ja turvallisuus – jatkuu edelleen.

Tässä asiassa Suomi on osuuskuntien luvattu maa, kuten tavataan sanoa; meillä on vesiosuuskunnat (näitä kalastuskuntia taitaa määrällisesti olla eniten), yksityisteiden tieosuuskunnat, puhelinosuuskunnat, osuuskaupat (-liikkeet), osuuskassat ja osuuspankit jne.

Joskus pohtii laajemmin, että Suomi voisi valtionakin olla osuuskunta. Hyvä on tietenkin kotikylälläni sekin, että meillä on kotimaisten (tarkoitan teksteissäni kotimaisella suomalaista) yksityisyrittäjien kauppoja ja jopa kauppaketjuja. Näin on hyvä.


Pari linkkiä teemaani liittyen, jos aikasi sallii:

”Bonuslääkäreitä” toistaiseksi vain Joensuussa, kerrotaan nettisivulla: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO)  osuuskauppojen eturivissä terveyspalvelujen kehittäjänä             (Pohjoiskarjala -sivusto)

OP:n sairaala Pohjola-sivustolla sivuston mukaan sairaala / terveystoimintaa on viidellä (5) paikkakunnalla ”Katso Pohjola Sairaalan tarkemmat tiedot ”

Kommentit

Jätä kommentti

*