hyönteisiä nälänhätään

Hiljattain esitettiin ajatus että hyönteisiä käytetään maailmamme runsastuneen väestön ravitsemiseen. Perinteinen ruokatuotanto ei ilmeisesti enää riitä kasvaneelle väestölle. Mistä näitä syötäviä hyönteisiä saa? Hyönteisille olisi käyttöä heti nälänhätäalueilla ja miksipä ei meilläkin leipäjonoissa jakaen.

Maailmalla on paljon aliravitsemusta ja nälänhätää – ainakin jos keräysmainoksiin on uskominen. Keräyksiä taitaa parhaillaankin olla useita, ilmeisesti hieman eri alueille ja eri tarkoituksiin. Uskoisi, että juuri noilla lämpimien maiden alueilla hyönteisten laitoskasvatus olisi otollisinta. Silmäilin, että hyönteisten ravintoarvo riippuu siitä mitä ne syövät. Mitä ne siis syövät?

Joku taisi kuvitella jo kalakukon, mikä kalojen sijaan oli hyönteisistä valmistettu. Ilmeisesti kuva oli kuitenkin lavaste?

Eviran sivulla kerrotaan, että

 • ”Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta eri hyönteislajien turvallisuus elintarvikkeena pitää ensin varmistaa. Hyönteisten tulee ennen markkinoille pääsyään käydä läpi turvallisuusarviointi ja saada myynnille ja markkinoinnille Euroopan komission lupa.
 • ” Ihmisravinnoksi tarkoitetut hyönteiset EU:n ulkopuolelta tuotaessa ovat komission päätöksen 275/2007 mukaisesti eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen toimitettavia tuotteita.

 • ” Hyönteiset kuuluvat uuselintarvikelainsäädännön (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 258/97) piiriin. Jos niillä ei ole ollut merkittävää elintarvikekäyttöhistoriaa EU:n alueella ennen vuotta 1997, niitä pidetään uuselintarvikkeina ja niille vaaditaan komission uuselintarvikelupa.

  https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/yhteiset-koostumusvaatimukset/uuselintarvikkeet/hyonteiset-elintarvikkeina/

 • Kommentit

  • seija sanaleikkimökistään

   Kohta on ruokailu halpaa, kun hyttyset pösähtävät reilun kuukauden päästä. Ei kun hikisenä rappusille istumaan ja imurin kanssa niitä pyydystämään.
   Aikamoinen ruoka-aarre on myös muurahaispesä kaikkine maanalaisine kaupunginosieen. Sellaisen kun asumuksensa lähelle saa, ruokahuolet ovat ohi.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos hoksottimistasi … Tulisi kesä niin olisi köyhälläkin ystäviä – siis noita hyttysiä.

   Toisinaan niitä todella riittää. Muistaakseni jo Raamatussa on lueteltu syötävät eläimet ja ötökät. Hyönteisistä ”syötäviä” ovat ne, joilla jalat ovat teemakuvan kaltaisesti, tuo niveltaitos, kehon yläpuolella. Jos jalat ovat mahan alla, ei hyvä?

   Joskus olen miettinyt tuota pölynimurijuttua niinkin, että sen voisi laittaa puhaltamaan itikat naapurin puolelle … Sinänsä itikoista kilpailevat kanssamme myös kesän muuttolinnut, mutta ne saattaisivat olla syötäviä? osasta niistä, pulleammista, voisi jopa valmistaa verilettuja tai vastaavaa…

   Saisiko tuosta muurahaishapokkaasta lajista jotain säilöntäainetta tai vastaavaa ihmiselle? ja miten pötsimme siihen reagoisi? … Muistaakseni se Nobel-palkittu lehmien AIV-tuorerehu valmistettiin alkuaan muurahaishapon avulla? Täytyy laittaa ammattilaiset asialle – lehtisalaatin säilöminen talven ajalle … jne.

  Jätä kommentti

  *