hyvässä seurassa kotona

Miltä peilistä katsova tyyppi aamuisin vaikuttaa? Tunnemmeko olevamme hyvässä seurassa kotona? karanteenissa, etätöissä, muuten vain yksin ollessamme? Aiheesta on lukuisia aforismeja ja hyllymäärin kirjallisuutta – miten on?

Ehkäpä tätä ei monikaan suoraan ole pohtinut, ehkä kylään tai kavereiden luo piipahtaessaan se on syy lähtöön. Töihin ja kouluun sekä joskus harrastuksiinkin mennään vaatimusten vuoksi, mutta kotiin palataan lepäämään ja nauttimaan perheen kesken elämästä. Näinhän se tietysti on myös yksin ollessaan. Toisille se on tapa ja toisille olosuhde.

Peilikuvan voi nähdä mutta se ei muutu juurikaan eilisestä. Vasta vuosien takainen valokuva näyttää muutoksen ikääntymisenä, mutta peilistä näkee toisinaan myös mielialan, jos sen ken osaa itse arvioida. Aikoinaanhan munkit tutkivat psykologian käsitteitä itsestään ja itse miettien. Kunnes havaittiin että ympäristöstään sitä havaintoja on tehtävä, ihmismassasta, luostari kun ei ollut se oikea elämäntapa, missä enimmät ihmiset oleilivat.

Hyvä mieli säilyy jos on säilyäkseen – itsensä kanssa riitely tai kinastelu lienee harvinaista, vaikka kenties noitakin kaipailee. Toivottavasti lukijani ei ole taudin kourissa tätä lukiessaan, koskapa ajatukset olisivat varmasti tällöin muualla.

Perheen kesken saattaa olla mukavaa viettää aikaa vaikkapa         etätöissä ja koulusta etäopiskelussa oltaessa – ainakin tutustumme toisiimme lähemmin, muutoinkin kuin kesälomamatkalla kerran vuodessa. Näinhän se oli ennenanhaan kun asuttiin ahtaasti, tai perheet olivat suurempia kuin nykyisin, mistä tuo ahtaus oikeastaan johtui.

Eräs henkilö tapasi sanoa istahtaessaan kahvipöytään, että saako istahtaa itseään parempaan seuraan. Saattaapa olla, kuten jokin aforismi ilmentää, että tuntee olevansa huonossa seurassa jos sunnuntai-iltapäivä pitkästyttää.

Hyvä kirja, hyvä ruoka ja sen valmistaminen, soitto tuttaville, elokuva televisiosta tai asiaohjelma … siivoaminenkin ja pyykin pesu … kyllä sitä tekemistä riittää … mietteetkin ovat ajankulua ja hyödyllisiä, kirjoittelee vaikkapa ajatuksiaan paperille.