Hyvästi Irakin lähettiläs? – tehoa palautuksiin

Onko oikeus sokea - entä lahjonta tai kaupallinen valta?

Toisinaan yhteiskunta saattaa olla ainakin näennäisesti toimintakyvytön kun lainsäädäntö on jossakin vajaa. Yhdysvalloissa kehkeytyi aikoinaan sanonta porsaanreiästä, millä tarkoitettiin lainsäädännön puutetta sen tarkoituksen jäädessä täyttymättä. Anglosaksisissa maissa ja nykyisin eurooppalaisessa oikeudessakin tapaoikeus on osaltaan täyttänyt tuota kirjoitetun lain tarvetta. Meillä Suomessa on ollut käräjäkivet ja sen jälkeen tähän saakka positiivinen oikeusjärjestelmä.

Pakolaistulva 2015 oli laitonta siinä mielessä että vapaa liikkuminen koskee unionin kansalaisia, joita nämä autokolonina pitkin Eurooppaa edenneet vierasmaalaiset eivät olleet, tai ole sitä vielä nytkään.

Nurkkiin on jäänyt joukko, kenties paperinsa hukanneita ja ilmeisesti muitakin, maahan pyrkijöitä, joilla ei ole tarvetta pakolaisstatukselle, mutta heitä ei myöskään ole saatu palautettua joidenkin muotoseikkojen vuoksi tai vastaanottajamaan vastahakoisuuden vuoksi (lehtien uutisointia vapaasti muistellen). Eräs tällainen on moniryhmitteinen Irak, edelleen mediatietoja vapaasti jäsennellen.

?

Meillä toimii koti- ja ulkomaisia järjestöjä mitä erilaisimmin tavoittein. Aikoinaan meillä Suomessa toimi jopa budjetista valtionapuakin saanut Suojeluskunta yhteiskuntajärjestyksen takaajana mutta myös sen rinnalla.

Tuntematta järjestökenttää tarkemmin, johtui mieleen että äskettäin Kuopiossa vieraili jokin vartiointia ja turvallisuutta tavoitteleva ryhmä, jonka toimintamalli on partioida kaduilla (taas mediatietoja muistellen). Jokin järjestö määrättiin purettavaksikin, mutta ilmeisesti oli jo alkuaan eri.

 

Saattaa olla, että Irakin lähetystö tarvitsisi ympärivuorokautisen suojelun mitä viranomaiset eivät        kykene toteuttamaan.

  • Nämä palautettavat irakilaiset voinee toimittaa myös lähetystöön palautustoimena.
  • Paljonko heitä lienee kaikkiaan, mutta ajatuksena.

Se että karkotettaisiin maan lähettiläs, hänet suljetaankin lähetystöönsä kansalaistensa kera, aina kun sellainen palautettava leirinpitäjä tai muu kulkija tavataan. Tai tuo leiri siirretään asianomaisen maan lähetystöön.

  • Niin, ympärivuorokautinen tarkoittaa myös ympärivuotista.
  • Porsaat portille.
  • Kulkua ulos ja sisään ohjattaisiin ja rajoitettaisiin. Varmaankin eräissä maissa puhuttaisiin kotiarestista, mutta miten lieneen?

Myöhemmin myös sähkö ja tele katkaistaan.

 

Kansainvälinen käytäntö tietenkin on, että diplomaatit ovat koskemattomia ja lähetystön alue on tavallaan kunkin maan aluetta. Eipä sinne varmaankaan kukaan menisikään tai uhkailisi henkilön fyysistä turvallisuutta mitenkään.

  • kaiketi lähetystön ruokkiminen tulisi sallia, mutta valvotusti.
  • Asia jäisi tietenkin muun ohessa toimivalle valvojaoperaatiolle – turvallisuusryhmälle – en tosin tiedä, kuinka nämä organisaatiot toimivat. Mutta tulipahan mieleen eräänä mahdollisuutena.
  • Rahaahan sekin työ vaatisi. – Heidänhän tavoitteena muistaakseni lehtikuvassa oli turvallisen Suomen palauttaminen, ja irakilaiset eivät taineet kuulua siihen turvattomuutta tuottavaan ryhmään, mutta silti.

 

Jotainhan on keksittävä kun oikeus- ja poliisilaitos sekä valtiodiplomatia näyttävät jääneen jumiin kauniitten tavoitteitten sopimusviidakkoon. Ainakin siltä vaikuttaa.

 

Tässä kirjoitettu on tietenkin maallikon vapaata pohdintaa keinovalikoimista noin paperilla – käytännössä nämäkään eivät tietenkään toimi, olisihan niihin jo turvauduttu jos olisivat oikeusvaltion mahdollistamia toimintatapoja.

Sattui vain äskettäin käsiini romaani menneiltä roomalaisen oikeuden ajoilta – heillä kun ei ollut poliisia – yksittäisiä oikeustapahtumia saattoi tilata rahalla enempää julkisuutta tavoittelematta erilaisilta ryhmiltä, tai palkata itselleen turvamiehiä tai valtioelimet liktoreita.

Keskeneräisinä ajatuksina älköön kukaan kuitenkaan pahoittako mieltään. Enemmän heinäkuun juttu, mutta voisihan sitä valtiot lähettää diplomaatit kotiinkin. Samalla kyydillä menisi sitten niitä palautettaviakin – joille ei turvapaikkaa ole suotu.

 

Kuinka lienee tuon Irakin suvereenisuuden laita yleensäkään, se kun miehitettiin ja järjestys yritettiin palauttaa toki sen jälkeen? ja lieneekö suomalaisilla yrityksillä intressejä nyt tai jatkossa, mutta että kaiketi jokin ratkaisu palautusasialle diplomatiassakin saadaan?

 

Kansalaisaktiivisuus on joskus tuottanut tuloksia, neuvontaa väheksymättä – ajatellaanpa vihreän liikkeen Koijärvestä alkanutta taivalta – alkavat tavoitella jo kärkisijoja kannatusmittauksissa suosittuna puolueena.

En kuitenkaan neuvo tässä ryhtymään yksityisesti palautustoimiin, lainsäädäntöä muutettaessa taidettiin kuvailla asia niin, että palautettavien kiinniotto tai palautusprosessikaan ei olisi kansalaisoikeus.

 

Jätä kommentti

*