Hyviä uutisia

Vienti- ja työllisyyshanke

Lukuisat ovat seuranneet vientituotteeksi maallikkona ehdottamani taloprojektin etenemistä. Ajattelin että suomalaisten puurakentaminen sopisi korvaamaan pakolaisleirien  teltat. Alue voisi olla pieni turvakaupunki (useita) niin Aasian kuin Afrikan rannikolla. Sopiva talo on ollut hakusessa, mutta aiemmin löysin jo kuopiolaisen projektin tuloksena valmistetun vesilaitoskontin. Nyt päivän lehdessä esiteltiin Minitalo-keksintö (SS Talous 5.3.2017).  Kuulosti lupaavalta – siinä on konttiosaamista.

Mistä yhteistyö ja rahat

Rahoitus on tietenkin tärkein kehitysapu- ja pakolaistoiminnassa. Esimerkiksi EU on lisännyt pakolaisapuun rahoitustaan. YK:n projektien rahoitus on tutkimatta, mutta oikeita kanavia käyttäen hanke voisi edetä

Pari vuotta sitten arvioitiin, että suomalaiset ovat olleet YK:n hankkeissa kovin vähän mukana – vaikka Suomessa esimerkiksi on runsaasti rakennusosaamista ja tehokkaat vientiorganisaatiot. Hankaluus voi olla monesti se, että kukin valtio huolehtii itse omasta rakennuskannastaan ja asukkaittensa hyvinvoinnista. Jos väestönosa on liikaa, vaikkapa eri uskontoa tai poliittista ryhmää, heitä helposti syrjitään ja asumishankkeet tyssäävät siihen – pakosalle – pakosalle.

Minitalo x

Lehti esitteli Oy Skoha Ab:n innovoiman siirrettävän pikkukodin. Koti on suunniteltu ilmeisesti Suomen markkinoille, mutta muuntunee myös aavikoille ja eri maanosiin? Heillä on lehden mukaan myös merikonttiasuntoja, joista suunnittelija entuudestaan tunnetaan parhaiten. Sama yritys tunnetaan myös erilaisista modulaarisista toimitilaratkaisuistaan. Tässähän se pakolais- ja turvakaupungin elementtikokoelma on – kaupat, kodit, sairaalat, veden puhdistamot, lämpölaitoksen, vesilaitokset jne. – eikö vain.

Vientituloja kasaan

Tällä tai näillä kirjoituksillani on talouttamme edistävä tarkoitus ja kirjoitan yrityksistä esimerkin omaisesti – maallikkona tekniset ja rakennusmääräysten erityispiirteet jäävät vähemmälle – ne ratkeavat varmasti maa- ja hankekohtaisesti, jos toimintaan ryhdytään. Sinänsä maailmalla on slummeja ja köyhiä alueita liian paljon, mutta myös liianpaljon maksukyvyttömyyttä – hyväntekemisestä kun jää lahjoittajille ainoastaan hyvä mieli.

Aiemmissa kirjoituksissani on aineksia ideoille …

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Niin, e-lehdessä taitaa olla ammattilaisen laatima juuri tämän talon esittely, putkahti äsken esiin Julkaistu 05.03.2017 18:00

Kommentointi on suljettu.