Hyvin hoidettu!

Kuopion sankarihautausmaan asioista virisi keskustelu paikallislehden mielipidepalstalla äskettäin – kuinka jouluaattona tulisi toimia kynttilöiden suhteen.

Julkaisin muutaman valokuvan Kuopion isolta hautausmaalta jouluaattona 2016. Mainitsin kirjoituksessani, että juhlallinen tunnelma vallitsi, ja että myös Sankarihautausmaalle oli asetettu perinteinen sotilaallinen kunniavartio Särkynyt sydän -patsaalle,

Päivälehden puolelle Kuopion seurakuntayhtymästä kerrottiin, että

Itsenäisyyspäivänä sankarien haudat valaistaan kynttilöin ja jouluaattona hautojen kivet puhdistetaan.

Eräät olivat kaivanneet toimin kynttilöitä yhteiskunnan toimin sankarihaudoille myös jouluaattona. Mielipiteissä oli poikettu eri seurakuntien tai paikkakuntien käytäntöihin.

Itsenäisyyspäivän juhlinta on luonnollisesti valtiollista toimintaa, mihin me kansalaisina osallistumme sankoin joukoin. Jouluna viemme kynttilöitä läheistemme haudoille – valitettavasti vain sankarivainajien omaiset ovat hiipuneet sotaveteraanipolven tapaan – kynttilöiden viemisestä tulisi jälkipolvien huolehtia.

Sankarihaudoilla oli toki kynttilöitä myös juluaattona2016, mutta valitettavasti niistä monet olivat sammuneet heti alkuunsa. Ajattelin ohi kulkiessani, että sytyttäisin niistä muutaman uudelleen – mutta – liputussäännöissäkin on tapa,että lippuun ei sen nostamisen jälkeen kosketa, vaikka se sotkeutuisi tangon ympärille tai vastaavaa. Kynttilän olivat omaiset asettaneet, joten se oli täyttänyt tehtävänsä.

Haudoilla oli myös komeita lyhtyjä, joista erään kuvasin joulupäivänä.

Aikoinaan ylioppilailla oli tapana tuoda ruusuja Särkynyt sydän -patsaalle lakkiaispäivänä.

Vielä 1980-luvulla tapa oli yleinen. Vuosien saatossa tapa on hiipunut. Viime vuosina patsaalla on ollut ruusu tai pari – tai ei niitä enää lainkaan. Tavasta luopuminen on ymmärrettävää, koska juuri lakkiaispäivän aikaan ruusut ovat kalleimmillaan ja niitä varmasti annetaan valmistuneelle niukin mahdollinen määrä, mistä luopuminen isänmaallisena eleenä on vaikeaa, ja näin ilman muuta hyväksyttävää.

Kaiken kaikkiaan, kuten teemakuvastanikin näkee,

Kuopion Sankarihautausmaa on hyvin hoidettu ja erittäin arvokas leposija. kuljen paikan ohi lähes joka päivä – toisinaan useamminkin, joten tunnen paikan ilmeen kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina.

Kiitokset hautausmaiden ylläpitäjille – kuten kirkkovaaliteemoissani totesin – hautausmaat ovat Suomen kauneimpia puistoja – sellainen on Kuopion Sankaripuistokin – olkaamme siitä ylpeitä!

sam_0448

 

 

sam_0107

sam_0029            sam_0775