ihana kesäkuu – mitä teen

Helteet sattuvat eri kesinä eri ajankohtaan.

Kerran ne olivat jo toukokuussa, joskus pitkään elokuussa … Kesät eivät aina ole veljeksiä, vaikka tietyin jaksoin sama näyttää toistuvan.

Kesäkuussa kaikki kasvaa. On muistettava kitkeä kasvimaa, leikata ruoho, pihanurmikko, aitapensaita leikataan kesällä myös. Varhaiset lajikkeet kypsyvät, jne.

On kesä.

Kertasin vuoden 1912 puutarhakirjan ajan kiertoa. Kotipuutarhaaja tietää hommansa ja osaa kastella, kun on sen aika. Niinpä poimin netistä muutamia tapahtumia 1912 vuoden paikkeilta.

  • teollisuuskoulu perustettiin Kuopioon 1886 ja kauppakoulu 1887. Vuonna 1911 teollisuuskoulut muutettiin asetuksella kolmivuotisiksi. Oppivaatimukset siis kiristyivät 1912, ainakin pitenivät.

Liikenne oli paljolti edelleen vesistöjä pitkin.

Rautatie oli jo saatu ja teitäkin jo oli. Vuonna 1912 Kuopion piirissä oli rekisterissä: 40 höyrylaivaa, 50 lotjaa, 34 kaljaasia ja 4 lastivenettä, kerrotaan Kuopion Laivanpäällikköyhdistyksen sivulla.

Johonkin noihin aikoihin (1914) Kallavesi-laulukin kirjoitettiin, laivat huuteloo … Kuopioon – Kuopioon. Teemakuvat ovat Kallavedeltä kesänä muutamana.

  • Tietoliikenteestä selvittyi, että Runeberg.org –sivu mukaan Kuopion telefoni-yhdistyksellä oli 1912 peräti jo 488 puhelinta kaupungissa

 

  • Kuopiossa Kansalliskaupan talo valmistui 1912 kuten myös Suomen Pankin talo, kerrotaan Wikipediassa. Vaajasalon epilepsiasairaala valmistui myös vuonna 1912.
  • Kuopion kaupunki sai vesijohdon vuonna 1913. Veden kanto saattoi loppua järvistä, lammista tai kaivoista. Kuinkahan pihan kastelu muuttui? oliko kasteluletkuja jo saatavilla?

Taloudessa edelleen; OP kertoo, että 1912: Pohjola listautuu Helsingin Arvopaperipörssiin. Samana vuonna Pohjolaan perustetaan myös Suomen ensimmäinen henkilöstön eläkekassa.

Kuopion väkiluku oli vuonna 1860 neljätuhatta, vuonna 1886 jo yli kahdeksantuhatta ja vuonna 1897 yli 10 tuhatta. Kaiketi Kuopio oli tuolloin vain noin ruutukaava-alueen kokoinen, eli nykyinen keskusta-alue, joten nykyisin monen pitäjän kokoisena tietojen vertaaminen on hankalaa, mutta kasvu on ollut huima.

Kuopio on kasvanut kuten hyvä puutarha, ja ihmiset siinä ohessa.

Hyvää kesää!