Ilmastonmuutos taittuu koronan myötä

Jokaisella huonolla asialla sanotaan olevan myös hyvä puoli, tai ainakin siitä koituvan hitusen hyvääkin. Saattaa olla liikaa yleistetty, mutta ilmeisesti koronaviruksen leviämisen eräs hyvä asia on se, että tehtaitten ollessa kiinni, ne kuormittavat ympäristöä vähän, jos lainkaan seisokkiaikana.

Uskoakseni Kiinassa ilmanlaatu on ollut koronavirusepidemian aikana parempi – etteikö uutisissa näin kerrottukin. Sama kaiketi kertautuu maailmalla muissakin koronavirusepidemian runtelemissa maissa.

Mikä lieneekään viikatemiehen koronasaaliin määrä – tänään – tai epidemian päättyessä, jää tilastoista luettavaksi aikanaan. Samoin aika näyttää: Millainen lotma kasvihuonekaasujen päästökäyrään pandemiasta tulee. Luultavasti sen kuitenkin havaitsee.

Niin:

Otsoniaukko havaittiin etelänavan yläpuolella onneksemme varsin varhain, ja maailmalla havahduttiin ponnekaasujen vaarallisuuteen ilmastolle.  Tilanne on elpymässä. Sama vaikuttaa tapahtuvan kasvihuonekaasujen päästöjen osalta. Kunhan pandemiasta toivutaan, toimimme – tai meitä nuorempi sukupolvi toimii, edeltäjiään harkitsevaisemmin.

Korjaamme teollisuuden prosesseja ja laskemme vähemmän päästöjä luontoon – näin on syytä toivoa!