Jatkoaika Kauhaselle – Energia tapetilla

(Laattaehdotus Kuopion Energian portin- tai ovenpieleen)

Kun hiiret ovat poissa, kissat hyppivät pöydällä.

Sanonta johtui mieleeni, kun luin uutisen Kuopion Energian suunnitelmista yhdistää toimintojaan parin muun sähköyhtiön kanssa. Aiemmin kerrottiin lisäksi, että Kuopion kaupungin valtuutettuna pitkään toiminut Kalevi Kauhanen jättää luottamustehtävänsä. Hänet muistetaan parhaiten siitä, että hän torppasi jo unohtuneella tavalla Kuopion kaupungin sähkölaitoksen myynnin. Muistaakseni ehdolla ollut ostaja tai kumppani on nykyisin ulkomaisen yhtiön hallussa. Mielikuva siitä, että jopas alkoi tapahtua kun Kauhasesta aika jättää on tietenkin lukijalle ilmeinen, etteikö aivan luonnollinenkin.

 

Äskettäin esillä oli tapaus, missä sähköverkkoyhtiö korotti roimasti hintojaan.

Valtiovalta puuttui jollakin tavoin asiaan, kun kansalaiset nostivat äläkän, ja osaltaan valtiovalta sopi hinnan korotuksen kohtuullistamisesta.

Vapaakauppasopimuksissa, mikä se trans-atlanttinen sitten lieneekään, idea on oikeastaan se, että valtiot ovat tulevaisuudessa markkinoitten liiketoimien ulkopuolisia – ja jos ne estävät lainsäädännöllään kansainvälisten (suur)yritysten liiketoimintaa, miljardikorvaukset uhkaavat – näin kerrotaan jo käyneenkin; muistaakseni luin jostakin, että Kanada on erittäin suosittu      haasteiden kohde, ja – monet ”banaanitasavallat”, kuten takavuosina kehittyvistä ja siirtomaa-aikojen jälkeisistä talouksista tavattiin sanoa.

Kuopion Energia on kuopiolaisten

Niin, että se mitä Kalevi Kauhanen tykönään lopputulemana sai aikaan, on ollut monen kauppaa aikoinaan suunnitelleen ja kannattaneenkin mielestä hyvä ja kuntalaisille edullinen ratkaisu – rohkenen näin todeta. Muista nyt noita aikoja ja pelikuvioita enää kovin tarkoin, mutta mieleen jääneiden mielikuvien mukaan kuitenkin.

 

Tulevaisuus?

Nykyisin kuntien energialaitokset, pääasiassa kaukolämmön tuottajat, mielivät jättää hukkalämmöllä tuotettavan sähkön pois uudishankkeistaan. Ymmärtääkseni uutiset näin äskettäin kertoivat. Maailmalla sähkö on edullista – sitä tuodaan meille Venäjältä ja  pohjoismaisilta markkinoilta. Kunnon kuntalaisen, joita me kaikki olemme, tulisi ostaa sähkönsä oman kunnan energialaitokselta. (Aikoinaan sähkölaskuni oli parisataa kilowattituntia vuodessa, tai noita lukemia ja siirtomaksut päälle, joten sillä sähkölaitos tienaa korkeintaan sähkölaskujen kirjoittamiskulut – mutta noin periaatteessa – kyllä.)

Kiitokset kuopiolaisille

Hahmottelin teemakuvaan esimerkiksi Kuopion Energian voimalan portin tai etuoven viereen kiinnitettävää muistolaattaa Kalevi Kauhasen tunnetuimman saavutuksen muistoksi. Taiteilijat pystyvät varmasti parempaan ja pronssiin valettuna tyylikkäämpään, mutta ideaa saa hyödyntää.

Uutiset kuvaavat Kalevi Kauhasen värikkyyttä politiikassa. Mitkä tapaukset ovat olleet poliitikon esillä oloa ja äänten keruuta, ja mitkä hänen hoitamiensa asioitten varsinaista sisältöä, jää jokaisen itsensä mietittäväksi. Ajatus muistolaatasta ja tämä kirjoituskin on lähinnä retorinen, mutta voisi se olla todellinen ja toimiin johtava – aivan hyvin.

Tällä kirjoituksella muistutan kaupunkilaisten mieliin, että

omistuksistamme kannattaa huolehtia, ja valita edustajamme sen mukaan.

Hieman epäselvää on, mitä nyt aiotaan yhteistyöllä saavuttaa ja tehdä, mutta muistikuvamme ja mielleyhtymät kertokoot  aiheesta myös jotain. Toivottavasti kaiken jokseenkin oikein, kun aika kuitenkin kultaa muistot ja varsin usein tyydymme (vain) seuraamaan asioita puuttumatta niiden kulkuun lainkaan – voimattomina, tietämättöminä tai muuten vain vaikeat asiat sivuuttaen ….

Kommentit

 • Mustamies

  Kiitos Kauhaselle ja parille muullekin kuopiolaiselle, ettei Kuopion Energia joutunut ulukomualaisten riepoteltavaksi !

 • Eino J. (maallikkona)

  Niinpä – asia sai laajan kannatuksen

  Viivästys lienee sinänsä vain tilapäinen, paljon on jo myyty ja varmaan loputkin suomalaisten toiminnot ulkomaille …

  – luin joskus (yliopisto)tutkimuksesta, että yhteisten tavoitteiden edistämisen sijaan, vaikka siitä saisi palkinnon tai palkkion, valitaan tovin kuluttua ensisijaisesti yksityinen hyöty (vaikkapa hieman pienemmällä palkkiolla) – näinhän se on

  – (pohdittavaksi: saattaisi olla hyvä, että muualta sähkönsä ostaneen sähkö katkaistaan silloin kun kyseisen yhtiön alueella on talvimyrskyjen tai muita verkkokatkoksia, ja ne kytkettäisiin sen jälkeen kun tuon alueen vika on saatu korjattua – nythän kaupungin oma sähkölaitos jakaa virran vaikka siitä ei olisikaan sovittu, eikös vain?)

  • Eino J. Pennanen

   Päivälehdessä on mielipide aiheesta 21.2.2017 …
   Oli myös eräänä päivän pääkirjoituskin …

Kommentointi on suljettu.