Jo joutui armas aika 💓 🍟 🍝 🍅 🍓 🔆

Alkukesä on kesän kaunein aika – luonto viheriöi raikkaasti.

Vihdoinkin kesä: lämpötila päivisin on paikoin 21 astetta! Kasvukausi, tai kesä, alkanee kun lämpötila on 10 asteen yläpuolella myös öisin. On se taasen valoisaa ja mukavaa.

Kuopio on puhdistettu talven hiekasta.

Aikaa puuhaan on ollut lumettoman kauden kestäessä pitkään. Uusi lumi on puhdistanut maat sulaessaan mukavasti. Odotan innolla, ehtivätkö naapurit postauksissaan kertoa kotipuutarhojensa voinnista ja kevättöistään. Tai opiskelijat menestyksestään etäkoulussa.

Mieleen tämä 2020 kevät jää ja historiaan.

Ajatellaanpa vaikka entisaikojen tautiepidemioita, ne on kirjoitettu historiaan jälkipolvien toimesta. Kenties vain sodat ovat kuvailtu tautien aikaa runsaimmin. Onneksemme noita tavallisia aikoja on historian lehdillä surullisia hetkiä enemmän – näin se on. Kansat ovat selvinneet kurimuksistaan. Toisaalta, sivilisaatioita on syntynyt ja kuukahtanut, mikä mitenkin.

Vallalla voimakkaimpana meillä vallitsee nk. läntinen sivistys. Se on vallannut alaa kaikkialla, jopa entisessä idässä. Hyväkö vai huono? on vaikea sinänsä arvioida.

Läntinen sivistys tuhosi kulttuuriohjelmien ja kirjoitusten perusteella suuren osan intiaaniväestöksi kutsumastamme rodusta Amerikan mantereella – taudit taisivat olla tässä pääasiallinen kuolemien aiheuttaja, jos kohta: väkivalta, suoranainen orjuutus ja ryöstelyksi tunnistettava toiminta näyttelivät varmaankin myös suurta osaa tapahtumien kulussa.

Läntinen sivistys nykyisin on kaiketi muun edellä, kun itämainen viisaus taisi eurooppalaisuuden syntyaikoina ja etenkin keskiajalla olla muuta edellä. Niinpä koulutus päättyvän lukuvuoden myötä on ensiarvoisessa asemassa – tiedämme ja opimme entisaikojen muistista, historiasta, mutta uusi sukupolvi kantaa kortensa kekoon ja keksii uutta – ainakin elää ja kirjoittaa omaa historiaansa.

Mielenkiintoista on odotella, kuinka otsikon sanoin alkavan suvivirren käy tänä keväänä – etänä kun juhlitaan. Saattaisi toivoa, että se kajahtaisi radion, netin ja television kanavilla koulujen päättäjäispäivänä kello – ehkä yhdeksän pintaan ja etenkin klo 12 täydellä voimallaan, koko komeudessaan.

Poimin netistä pari seikkaa suvivirren taustoista, pitänevätkö paikkansa on toinen juttu;

  • sanoituksen pohjana on arveltu olleen keskiaikaisia maallisia runoja,  [Wikipedian sivun viite 6] tai keskiaikainen eroottinen runo 1200-luvulta. Runossa päähenkilö johdattelee naista keväiselle niitylle rakastelemaan kanssaan.[7]
  • .. kirjan painos sensuroitiin koska sen nähtiin sisältävän väärää oppia, ja tämän virren väitettiin sekoittavan maallisen ja hengellisen ilon[8].

Suvivirren asemasta koulujen kevätjuhlassa on keskusteltu viime vuosina.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi keväällä 2014, että koulujen perinteisiin juhliin voi sisältyä uskonnollista alkuperää olevia traditioita ja että yksittäinen virsi ei tee tilaisuudesta uskonnonharjoittamista.[17]