Perustulon lisäksi jokaiselle annetaan ilmainen älypuhelin. Siirrymme kattavasti digiaikaan. Suomessa käsipuhelimia lienee jo pari kappaletta jokaisella. Malli, operaattorin liittymä ja käyttöjärjestelmä ohjaavat valintoja, mutta olemme maksaneet ne itse.
Ilmaisen puhelimen ja liittymän saa jokainen kansalainen syntymälahjana. Satsaus on tällä tavoin kustannuksiltaan vähäinen. Palveluna alkuun olisivat esimerkiksi neuvolapalvelut, ja varttuessaan lapsen turvallisuus kotona ja koulussa sekä mm. terveyden seuranta.
Aikoinaan kotiseurakuntani avasi jokaiselle syntyneelle lapselle pankkikirjan, jolle oli talletettu 300 markkaa. Tässä on hyvä digiajan malli.
Käyttöliittymä on tulevaisuudessa entistä enemmän monimuotoinen kansalaisen palveluliittymä.
Elinkaaren aikana liittymän kautta kytkeytyvät koulun ja opiskelun järjestelmät, myöhemmin työpaikan ja liikkumisen sekä talouden tarpeet. Kännykällä voi maksaa ostokset ja se toimii matkalippuna, pääsylippuna uimahalliin, kuntosalille, elokuviin, teatteriin, festareille jne.
Digitalisaatio etenee Suomessa täydelliseen – ilmaiseen – digimaailmaan muutaman vuosikymmenen kuluessa. Palvelujen saatavuuden takaamiseksi ilmaisuus laajenee vuosittain vähin erin myös eri kansanryhmiin. Etusijaisia ovat esimerkiksi työttömät ja vanhusväestö – pienituloiset.
Henkilökohtainen, aina mukana oleva liittymä palvelee työmarkkinoiden saatavilla oloa reaaliaikaisesti. Työnhakija saa työpaikkatiedot heti ja voi hakea avoimiin paikkoihin. Eläkeläisen virikkeet ovat saatavilla ikäryhmän mukaan. Musiikki, kirjallisuus, viihde ja yhteiskunnan toiminnot ovat aina mukana. Tämän lisäksi hänen terveytensä on lapsuudesta saakka jatkuneessa seurannassa ja maksuliikenne sekä ilmaispalvelut käytössään.
Työikäinen henkilö saa liittymän kautta työpaikan tunnisteet, palkan ja passin sekä vastaavat toiminnot. Oma liittymä toimii niin henkilöllisyystodistuksena kuin avaimena ja tunnisteena yhteiskunnan palveluihin. Liittymä on kaupallisessa ympäristössä etukortti, mihin ketjuun kuuluukaan – tai vaikka kaikkien kauppaketjujen pistekortti.
Pienellä lapsella liittymä on aina mukana kun se on kaulapannan kaltainen. Vanhemmalla laite voi olla rannekkeena. Se kulkee kätevästi mukana kotona, koulussa, töissä – niin uimassa kuin saunassakin. Se valvoo terveyttämme ja mukavuuttamme kaiken aikaa. Se varoittaa liian syvästä uimavedestä, kylmästä ja kuumasta – voimme optimoida saunanautintomme ja ruokavaliomme, ajonopeuden ja paljon muuta.
Digiaikana moni vuosia jäljessä laahaavat tilastot ovat ajantasaisia aina. Saamme raportin lähes kaikesta; ilmaisesta ja itse maksamastamme puheajasta ja sähköposteistamme, mitä sivuja surffailimme, mitä kirjoja koulussa luimme ja miten vastasimme kokeissa, tai miten laadimme veroilmoituksemme, mitä ostimme viime kuussa kaupoista, mitä ruokia söimme – kuinka nukuimme ja keiden läheisyydessä aikamme vietimme milloinkin, missä osoitteissa kävimme ja mitä harrastimme tai teimme päivällä työksemme.
Yhteiskunta ja minä itse säästämme monessa asiassa. Elämämme on hallinnassa vauvasta vaariin.
Kun valtio kilpailuttaa maksajana myyjät keskitetysti, massaostot tulevat edullisiksi.Valtio voisi itse myös tuottaa palvelut ja laitteet – työllisyys kohenee monella sektorilla.
Voisi ajatella, että vanhemmat saavat päättää minkä käyttöjärjestelmän puhelin lapselle hankitaan – valinta muistuttaa samalla hieman uskonnon valintaa, mutta saamme itse päättää asioistamme.
Demokratiassa tarvitaan myös hyvä ja luotettava vaalijärjestelmä, mihin pantatietokoneliittymä tunnisteineen soveltuu erinomaisesti. Peruslaite on pieni ja sen kautta käytämme ja olemme osa digimaailmaa.
Tämän lisäksi, ei siinä vielä kaikki, laite kertoo matkakuvamme ja vaiheemme lomalla. Voimme seurata kavereitamme tai lähettää kavereille itse myös, missä läheisemme tai itse olen ulkomailla lomareissuilla. Ranneke on mukanamme ja tarjoaa kansainväliset palvelut ja tunnisteen. Passit ja kortit tuppaavat häviämään, tai ne varastetaan, kun ranneke on henkilökohtainen ja kiinni ranteessa, se lisää turvallisuutta.
Muuttolinnut ovat seurannassa erittäin mukavasti ja vaivattomasti, ne on rengastettu poikasena kotipesässä. Kun monipalveluliittymän – puhelimemme – rannekkeen – voi irrottaa esimerkiksi vain poliisi, se on turvallinen käyttää ja ylläpitää – se seuraa ja palvelee kaikkialla ja kirjoittaa historiaamme kokoaikaisesti vauvasta mummo- tai vaari-ikään saakka – kätevää, eikö totta.