jos rokotukset kielletään?

Riippuen siitä, missä ihmisen alkukoti tiedetään olevan, merissä, maalla Afrikassa, erään ohjelman mukaan alkukoti olisi ollut Euroopassa, elinympäristön raakuus on ollut erilainen. Vaaroja varmasti on riittänyt, luonnollisia vihollisiakin.

Suurille liskoille, dinosauruksille ja mitä niitä lihansyöjiä olikaan ollut, pedoille, ihminen lienee ollut suupalanen. Muitakin vaaroja lienee ollut kiusaksi asti. Ruoka piti keräillä muiden kilpailijoitten kanssa samoilta apajilta. –  Ihmiskunta tai heimo, pysyi aisoissa. – Ihmisiä oli noina aikoina ilmeisen vähän. Tai ihmisen edeltäjiä. Laji kehittyi ja vahvimmat ja neuvokkaimmat selviytyivät.

 

Sitten kun ihmiskunta oli kehittynyt ihmiskunnaksi saakka, miljoonaväestöksi ehkä antiikissa jo sadoiksi saakka, alkoivat erilaiset kulkutaudit jyllätä. Varmaan niitä tauteja viidakoissakin oli, mitä ihmeellisimpiä, mutta ehkä valikoitui asuinalueita, missä selvisi paremmin, ehkä. Nämäkin tekijät pitivät ihmiskunnan aisoissa.

 

Ruoka lienee ollut kaikkein suurin tekijä ihmiskunnan koon säätelijänä. Tulvat, ja mitä voisi kuvitella, rehevä kasvillisuus ym. veivät sopivia ruoka-alueita näppien edestä. Mitä ihminen alkuaikoina söikään, kun ei vielä keitetty tai paistettu ruokaa, taikka  leivottu. Niin, tuo paratiisi liittyy uskontoon, joten se on ihmismielen keksintöä. Tottahan jokin asuma-alue on ollut toistaan parempi, joten sitä on saatettu muistella sukupolvien ajan, kun se ensin kansoitettiin ja turmeltiin, että oli muutettava muualle. Viimein tänne Suomeenkin.

 

Ihmiskunta olisi huomattavasti nykyistä pienempi, jos rokotteita ja terveydenhuoltoa ei olisi kehitetty – tätä nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa. Tarvinneeko tuota sen enempää pohdiskella. Eipä silti, en olisi kovasti huolissani näistä rokottamattomista – ihmiskuntaa on vara supistaa.

Toivottavasti tauti runtelee oikeudenmukaisesti, tai tasapuolisesti – tai mitä ilmaisua olisi sopivaa käyttää – eri mantereilta ja eri kulttuureista jne. Rikkaat pääsevät yleensä vähemmällä, mutta jos rokotteita ei olisi, rutto vei kaikista ryhmistä arvoon katsomatta silloin aikoinaan.

 

Osasinko kuljettaa lukijani ajatuksia niin, että voimme yhteisesti pitää hyvänä niin rokotteita kuin hyvinvointiyhteiskuntaakin? On se vain niin. Tietämystä on oltava. Onneksi nuoriso on valpasta ja käy kouluja siinä missä harvat ja valitut entisaikaankin tekivät.