Joulu lautasella – Augustuksen käsky

Lakitekstiä palkollisen oloista Suomessa Kuopion Kauppahallin kokoelmista

Pitkään odotettu joulu on valmisteltu tehtaissa, kaupoissa ja kodeissa. Läheiset saavat lahjat, kortit, jouluruoat ja paljon läheisyyttä. Perinteisen joulukuvan lumo valtaa mielen juuri näiden tuttujen valmistelujen ansiosta. Jokainen joulu on sinänsä uusi ja erilainen, ankeina aikoina suorastaan ihme. Onnellisia ovat ensimmäisen joulun kokeva lapsi ja puolisot. Heille joulu on aito oma joulu.

 

Nyt tunnelmaan vaikuttaa piristävästi Suomen talouden elpyminen. Työtilaisuuksia on luvassa lähivuosina useammalle. Markkinataloudessa on aina työttömiä. Tukirakenteet on pidettävä ay-liikkeen voimin vahvoina erilaisten kokeilujen ja  joustojen aikana. Mielestäni suurituloiset ja -pääoma on pantava joululahjaverolle. Hyvän mielen vero on  pieneläkeläisen ja köyhän 13:nen kuukauden palkka. Tulosta on jaettava tasaisemmin kuin parille prosentille maailman väestöä.

 

Hyvää Joulua 2016!

Hyvää Joulua 2016!

”Lahja on esineistä kallein”. Jesuiitta Balttasar Gracián mielestä se johti lahjakierteeseen, koska  Gómes Dávilan mukaan vain aristokraateilla on kyky ottaa vastaan lahja ilman vastapalvelusta. Lahjoilla oli alkuaan uskonnollinen motiivi, uhri hautajaisissa tai vastaava jumalalle. Etiopian prinssi Asfa-Wossen Asseraten Sivistynyt käytös –teoksen perusteella nykyiset lahjat ja initaatiorituaalit ovat entisajan uskontojen lahjojen uhraamisen moderni muoto.

 

Lahja on jotain tarpeetonta tai hyödytöntä, ainakin odottamatonta, muuten se on arkinen käyttöesine. Prinssin ajatuksista poiketen toiveeni kolmivuotiaana oli ruokalautanen. Pukin lähdettyä paketissa oli jokin kissankuppi. Lausuin hartaasti erään kirkollisista toimituksista arkikieleen omaksutun voimasanan. Ilmeitään pidätellen isäni hyssytteli, kun erään läsnäolijan naama venähti kommentistani. Uusi lautanen tuli ja lahjani oli hyvä uunivuoka tai jotain.

 

Muistelen lapsuudestani, että joululla on jokin muu sanoma kuin lahjat, pukki, verollepano tai nykyinen kassakoneen kilinä ja hyörinä, mutta palataan siihen kun vanhakin jouluna on nuortunut ja muistaa…

 

Rooman valtakunnan kalenterissa oli paljon juhlapäiviä, joina ediilin virassa oleva järjesti kansalle viihdettä omilla varoillaan – mutta  – poliittinenkin se joulun sanoma oli – ja onhan Yhdysvaltojen tuleva hallitus Augustuksen hallinnon kaltainen, mutta jotain vielä erikoisempaa se joulu edustaa.

 

Eino J. Pennanen

Kuopio

(Joulunalla 2016 -kirjoituksen korrehtuuri Savon Sanomiin 18.12.2016)

sam_0762

 

Pyry ja valkoinen Joulu alkoi Kuopiossa aattona noin 11.30

Näkymä jouluaattona 2016

Kuopion Kauppahallin Hallikahvila vietti Joulua kanssamme – perinteiset Julukahvit oli tarjolla – KIITOS henkilökunnalle! Laskeskelin joskus, että Trubella on tullut nautittua vuosikymmenten aikana liki 1000 litraa kahvia.

 

 

Jätä kommentti

*