Joulu valaisee ja talli tuoksu jälleen

Jouluvalot syttyvät

Pimeimmän vuodenajan juhla on pian käsillä – joulu kolkuttelee jo ovelle.

Kuopion torin katujen jouluvalot syttyivät ensimmäisinä ja tavaratalot sekä kulkurin joulukuuset valaistaan pian – heti joulukauden alkaessa. Tätä on jo odotettu!

Antamisen ilo ja hienoinen lapsen mieli pääsevät jälleen estottomasti esiin. Jos kohta, miehillä sanotaan leikkimielisyyden kantavan koko eliniän – mutta kovaa työtä joulunajan liiketoiminta on, vaikka asiakas toivottavasti viihtyy kaupan joulutunnelman keskellä.   Kiitos jaksaville kauppiaille jo etukäteen!

Joulu saa kouluajan kuvaelmissa alkunsa tallissa – ja myös äskettäisen verotietojen julkaisupäivän merkeissä, koska verollepano oli sivistyneessä Roomassa ensimmäinen ensimmäisen joulun tarinan aikaan. Palaan talliteemaan jäljempänä.

Heille, joille tämä tallin tarina on vieras, joulun ajankohta on muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivämäärä, 17. – 23. joulukuuta vietettiin keskitalven Saturnaalia-juhlaa. Se oli kuvausten mukaan iloinen vapun kaltainen karnevaali, minkä kestäessä annettiin lahjoja perheelle, naapureille ja tutuille. ’Aattoiltana’ teurastettiin porsas kotialttarin äärellä – nyt kinkku ostetaan toki kaupasta. Juhla kesti useita päiviä.  ’Joulupäivällisellä’ isäntäväki joutui tarjoilemaan palvelusväelleen tai silloisille orjilleen. Tämä toteutuu nykyisin pikku-jouluissa, kun ’talo tarjoaa’.

Suomalaisessa joulussa yhdistyvät netistä poimimalla yhdistelle siis kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnaalia juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla (yule), ja Suomessa vanha vuodenvaihteen juhla kekri. Oikein hyvä.

Jos tarinat pitävät paikkansa, on joulukuusi sellaisenaan luterilainen jo lähes 500-vuotinen ympäri maailmaa omaksuttu perinne. Luther keksi koristaa joulukuusen kynttilöin.

Mitä kaikkea alkuperäiseen kuuseen laitettiin, on nykyisin toisarvoista – komea kuusi on sähkökynttilöin ja erilaisin nauhoin koristeltuna, ken niin tahtoo joulunsa juhlistaa. Läntisessä kulttuurissa joulukuusi on levinnyt laajalle.

Siitä tallin tuoksusta sananen.

Kuopion keskeneräinen kivikirkko toimi venäläisten tallina heidän valloittaessaan Suomen Ruotsilta. Tämä luo ensimmäisen joulun tallin tuoksun – tallin tunnelman – kuopiolaisille muita paikkakuntia aidompana. Aivan kuin astelisimme aitoon jouluun, mitä alkuperäisyyttä Luther uskonpuhdistuksellaan oikeastaan tavoitteli.

Kivikirkon linnamaiset seinät olivat varmasti hyvä ja turvallinen suoja venäläisten maahantunkeutujien hevosille. Tallin tuoksu on tuostaan parissa sadassa vuodessa jo laimentunut – hieman samoin kuin joulun sanoma on sulautunut nykyiseen jouluhulinaan. Toki.

Tämä vuosi on tuonut luterilaisuuden esille kotimaassa ja maailmalla – erityisesti Pohjolassa. Juhlintaa ja tapahtumia on riittänyt. Oikein hyvä! Kirjoja ja lehtijuttuja sekä tv-ohjelmia on ollut runsaasti.

Pieni kauneusvirhe mielestäni oli Rooman kirkon valtiojohtajan kutsuminen Ruotsissa keväällä pidettyyn luterilaisuuden pohjoismaiseen juhlaan ja Rooman kirkon edustajan Kuopion kivikirkossa pidettyyn juhlaan. Kannattaa paheksua! Ken niin tahtoisi tulkita, tässä olisi jälleen hyvä peruste erota kirkosta. (No, heidän vääräuskoisuutensa haju varmasti hälvenee kirkoista tuulettamalla ja kenties ilmeinen Rooman kirkon lääppiminen hienoisilla uskonpuhdistussaarnoilla, näin lienee.)

Toisaalta, voi tietenkin ajatella asiaa niinkin, että Rooman kirkon edustajille näytettiin ja jälleen muistutettiin paikan päällä – kun eivät hoksanneet juhlasta kieltäytyä – että Rooman kirkon ihmisten aikanaan keskenään sopima nk. johtoasema hälveni jo 500 vuotta sitten, ja lopullisesti viimeistään käytyjen uskonsotien ja protestanttien Rooman ryöstön aikoina. Yhtäältä, irlantilaiset protestantin ja Rooman kirkon kannattajat tosin marssivat edelleen vuosisataisten voittojensa muistopäivinä paraatinsa toistensa asuinalueitten halki, joten jakolinjat joissakin asioissa ovat edelleen selkeät ja havaittavissa.

Mutta, joulu olkoon jälleen rauhan ja ystävyyden juhla kaikkialla maailmassa – ehkä iloinen sellainen!

 

 


(Ilmaiskuvapalvelusta bongasin tuon seimiaiheisen kuvan, mistä ilmenee kouluajan kuvaelman ensimmäisen joulun tallin tunnelma. Onko kuvassa taideteos vaiko seimiasetelma, on maallikolle vieras. Komea kuva oli kokonaisena ja olisi mukava nähdä kohde paikan päällä – Lämmin kiitos heille jotka osaavat nuo asetelmat. Kivikirkon kuva on oma näppäisy.)