Joulu voi hyvin! 🎄+ 🎅 + 💒

Väkeä on ollut kaupoissa tungokseen asti.

Jälleen odotetaan joulumyynnin ennätystä. Ehdin jo huolestumaan hieman syksyn lakkojen ja työsulkujen aiheuttamasta ostovoiman laskun vaikutuksesta joulumyyntiin. Myös kierrätysuutiset vaikuttavat – että vanha lahja laitetaan puoliuutena kiertoon.

Joulunseutuun on vapaata kaikilla.

Työtäikin kaupoissa on aiempia jouluja enemmän, kaupat ovat auki pyhinä ja iltaisin pitempään. Tässä suhteessa joulu arkipäiväistyy. Oikeastaan tarkoitan joululla perinteikästä kristillistä juhlaa. Siinä sivussa ovat menneet muutkin joulunviettotavat. Kaikilla on vapaata ja ehkäpä jopa tarve täydentää varastojaan ja täyttää vuotuista lahjanantoaan – viedä tuliaisia.

Joulusta ja joulun viettotavoista on tänä syksynä puhuttu kenties aiempaa enemmän.

Tavat uusiutuvat.

Jokainen sukupolvi kehittää omat lisukkeensa jouluun. Kasvisperäiset porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot varmasti säilyttävät asemansa. Myös rosolli – sillisalaatti – on hyvä. Valittavana rosolliin on monenlaista kastiketta – sitä valkoista vaahtoa. Kukin makunsa mukaan.

Kinkkua tarjolla

Löysin kaupan tiskistä hyvänmakuisen kinkkupalan. Pitihän sitä jo maistaa, ja maistui aivan kotiuunissa paistetulle, joten kaikkea löytyy. Joulupuuron voi valmistaa suomalaisittain ohraryyneistä tai viime vuosisadan tapaan riisistä. Maitoon tai jollakin muulla tavoin. Luin kauramaidosta, että sekin kävisi maidon korvikkeena keitossa.

Ruuat on varmasti jo jokaisessa mökissä jouluksi valmistettu – tai meikäläisittäin – pääosin ostettu.

Vaikuttaa tulevan hyvä joulu!