Joulupukin karkotus Pohjoisnavalle

Häpeällistä vanhustenhuoltoa,

kun joulukortissa eläke- ja vanhainkoti-ikäinen pappa tarpoo hangessa ja lumisateessa iso säkki olalla. Olisi nuorempien hommaa! Iäkkäät ovat Suomessa jo varsin hyväkuntoisia, jopa 100-vuotiaina, mutta taakkojen kantaminen ja ilta- ja yötyöt ovat tarmoa vaativia.

Varsinainen ristiriita joulusanomassa on se, että

meillä tasavallassa valta on kansalla, mutta joulunaikaan puhutaan edelleen kuningasten kuninkaasta. (Valta on kyllä monen mielestä siirtynyt jo aikoja sitten kapitalismiksi kutsutulle harvainvallalle, jonka etuja loukatessaan kansalaisten valtio joutuu käräjille ja vapaakauppasopimusten mukaan usein jopa miljardikorvauksiin, mutta periaatteesta tässä puhutaan).

Pois mielestä

Joulupukki ja nämä vanhahtavat hahmot, lähes hammurab-lakityyliset tarinat, tulisi jo unohtaa aivan samoin, kuin mitä Kustaa Vilkuna kuvaili suomalaisia perinteitä selostaessaan, vanhoja juhlia viettäneitä vietiin nykyuskonnon vallitessa käräjille tuomittavaksi taikauskoisina. Esimerkiksi köyrin viettäjiä, jotka teurastivat lampaan … entisaikojen tapaan silloin kun elonkorjuu oli saatu päätökseen … ? Onko mitään mikä menee kansalaisten säätämien lakien yläpuolelle? Eipä tietenkään – tarinankertojat voivat olla toista mieltä, mutta eipä tietenkään.

Että tuli vain mieleen, että joulupukki on karkoitettava kartanolla vaikka vitaksella hosuen, kuten noita-akkoja aikoinaan! Kiireesti!

Tasavalta on nykyaikaa

Ja tämä lahjatalouskin on entisaikojen tapa – kun markkinataloudesta, eikä merkantilismistakaan vielä, ollut mitään parempaa tietoa. Tuolloin annettiin lahjoja ja käsityöläiset saivat niistä elantonsa. Nyt kulutetaan. Lahjojen antamiskulttuuri toimii edelleen lahjuskulttuurina, mutta sitä ollaan kitkemässä maailmanlaajuisesti, missä menestyen missä ei.

Hyvä tahto?

Sosiaalihuollon palauttaminen entisajan kerjäläistyyliin on sinänsä perusteltu pääomapiirien sote-periaate (piilevä) – mitäpä rikas siitä hyötyy, jos laumoittain köyhiä elätetään ja pidetään terveenä – hiipukoot pois? Hyöty voi tietenkin virrata pääomapiireille siten että valtio (tuo kansa) maksaa palveluista rahaa … mutta tuskin köyhät muuten pääomapiirejä kiinnostavat – elävät terveinä jos on rahaa millä maksaa ´´ ja menkööt töihin – kuten joulupukki esimerkillään osoittaa – vanhanakin kun kynnelle kykenee!

Kannatan joulupukin siirtoa Pohjoisnavalle (Korvatunturilta siis), EI

□ En osaa sanoa (EOS)

Vastustan, ja kannatan kotipaikkana Korvatunturia JAA

Jätä kommentti

*