Joulupukin salaisuus

Oletko pannut merkille sen, että Joulupukki käyttää aivan selvästi alihankkijoita lahjojen valmistamiseen.

Pukkikin on käynyt yt-menettelyjä? Tonttuja on kenties vähennetty? tai siirretty valvontatehtäviin ’onko kilttejä lapsia’ -projektiin. Lapsimäärähän on moninkertaistunut sanotaanko viimeisen 100 vuoden aikana. Kuinka joulupukki tuosta urakasta selviytyy? tai on selviytynyt.

Lahjatuotteissa on vaaditut CE- ja valmistusmerkinnät. Made in … jotain -on merkitty myös.

Vain harvakseltaan valmistusmerkki näyttää että se olisi valmistettu Suomessa (Made in Finland). Epäilyksiä kyllä herättää kylläkin se, että joitakin tuotteita muistaakseni löytyy tuolla Pukinpaja-merkinnällä. eikös vain? Jotain salaperäistä tapahtuu.

 

JOS kuitenkin joulupukin paja toimii entisellään, pukin tuotantolaitoksissa saatetaan kopioida tuotteita tekijänoikeuksien vastaisesti – syyllistyä piratismiin, vaikka säännökset ovat koko ajan kiristyneet läntisissä maissa. Miten lie muualla?

Taiteilijatkin olivat riemastuneet äskettäin siitä, että heidänkin on varmistuttava ostaja-asiakkaastaan ja rahojen alkuperästä, kun taiteilija myy tietyn hintaisen tuotteen ja saa rahat käteisellä. ja tehtävä tarvittaessa ilmoitus viranomaisille.

Joulupukille on myös lehti- ja muiden suurtalojen tapaan oma postinumeronsa – Korvatunturille siis – minne kirjeen pukille voi lähettää.

 

Kuinkahan tuo on, onko tehtävä rikosilmoitus jos saa joululahjan, missä on ”väärä Made in” merkintä, ei lue, että Made in Finland?