julkista kyytiä lisää

Oli kaiketi toinen kerta kun matkustin junalla Siilinjärven ja Kuopion välin. Ekakerta oli kun Siili teki kauppaa joskus 1980-luvulla. Silloin kauppiaat olivat järjestäneet paikallisvuoron reitille. Jäi mieleen.

Joulupäivänä kävin kylässä Kuopiosta Siilinjärvellä.

Paikallisliikenne vietti Joulua. Kiitos Kuopion liikenteelle (meno) ja Valtion rautateille (paluukyyti) joulupäivän kyydistä. Ystävällinen ja runsas info-kuulutus lähtölaiturilla selosti pikavuoron matkan vaiheet mukavasti ja konvehtitarjoilu sekä kuljettajan rupattelu johdatti linja-auton tunnelmaan.

Jouluna, juhannuksena ja iltaisinkin tarvitaan julkisen liikenteen palveluja, jos yksityisautoilua aiotaan vähentää ja julkisen liikennemuodon käyttömäärää kasvattaa.

Paikallisliikenteen matkakortti ei käynyt maksuvälineenä, aiemmin seutulipulla pääsi pikavuorossakin, mutta kortti lopetettiin keväällä 2018. Aikoinaan ehdottelin, että seutulipulla pääsisi myös lähijunassa – oliko näin pääkaupunkiseudun liikenteessä, on jo unohtunut.

Niin. Joulumatkani kyläreissu onnistui mainiosti.

Junalla olisi voinut matkustaa mennen tullen, mutta linja-auto oli tutuin, joten katsoin sen, mutta paluuvuoroa en löytänyt, joten turvauduin junaan – aikatauluista löytyikin sopiva vuoro – yhteyksiä oli parikin joulupäivän aikana.

Korvaavia kuljetusmuotoja – yksipuolistuutta

Junavuoroja korvataan Kuopion ja Siilinjärven välillä linja-autolla (Savon Sanomat 5.1.2019 uutisointia). Äskettäin uutisoitiin, että raideliikenteen kehitystä Kuopion seudulla tutkitaan – ainakin pähkäillään – kunnissa.

Kumipyöräliikenne tuskin antaa vähällä periksi vuorojen järjestelyissä, joten kiinteän aikataululiikenteen vuoroja saamme odotella – metroliikenteenä tai linja-auton kaltaisella raitiotieliikenteenä.

Julkinen liikenne vaatisi myös kulkuyhteyksiä vapaa-aikana – taksi on siihen sinänsä yleensä liian kallis. Meillä tarvittaisiin kimppakyytejä tarjoavaa palvelua – kakkosautopalvelun ajatuksella. Ehkäpä raideliikenteessä automaattijunat ovat eräs ratkaisu, jos kohta, sähköähän siinä menee kun ratikka liikkuu, mutta siltikin. – mökkimatkat ja laitakaupungin palvelut … silloin tällöin … palvelut hupenevat

Onnittelut nuorten joukkueelle MM-voitosta!