juutalaisten vaino jatkuu …

Tänään, eräänlaisena holokaustin muistopäivänä, tahtoo olla kohtelias juutalaisille – hämmästellä sitä, että erään arvion mukaan jopa noin 2/3 Euroopan juutalaisista (viisi – seitsemän miljoonaa) kuoli holokaustissa.

Tämä muistelu on paikallaan, yleisesti ja yksilöidenkin. Sinänsä Suomi ei nykyisin varsinaisesti ole uskonnollisesti järjestäytynyt valtio, ja rotuoppi on unohdettu kansojen valtion perusteena. Nyt kannatetaan valtion ja uskontojen erossa pitämistä toisistaan.

Katsoin että ”

  • Sana holokausti ὁλόκαυστον (nykykreikassa όλοκαύτωμα) on raamatullinen polttouhria merkitsevä sana; 1970-luvulla sana vakiintui englannissa tarkoittamaan nimenomaan natsien suorittamaa kansanmurhaa. Suomen kieleen se vakiintui vasta 1990-luvulla.
  • Raamatullinen sana šoa (שואה, engl. Shoah), ’katastrofi’, on vakiintunut juutalaisten kansanmurhan nimitykseksi hepreankielisten puhujien keskuudessa.

Uutta aiheesta on vaikea keksiä.

Juutalaisten ’vaino’ tavallaan jatkuu, koskapa monet arabimaat eivät tunnusta Israelia valtiona.

Väkeä on vuosikymmenten aikana yritetty ajaa pois Israelin alueelta eri sodissa. Israel on puolestaan vallannut lisää alueita onnistuneissa puolustuksissaan. Niin Sinänsä ihmeellistä, että kommunistinen Neuvostoliitto tuki aikoinaan Israelin itsenäistymistä – Nykyisinhän Israelin varsinainen tukija on kapitalistinen Yhdysvallat.

Toinen pohdittava tietenkin on se, että juutalaiset valtasivat asuttamalla monen valtion hallitsemana olleen alueen – historiallisen Israelin sinänsä – mutta silti. Muutto alkoi jo 1800-luvulla.

Juutalaiset siten syrjäyttivät alueelle eri vuosisatoina muuttaneen väestön – perustivat itsenäisyysjulistuksellaan valtion – juutalaisvaltion.

Tällainen uskonnollinen tai siirtokuntainen valtio eri väestökeskittymän perusteella voitaisiin perustaa vaikkapa Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Ranskaan … tai vaikkapa Suomeen. No, siirtolaisethan perustivat Yhdysvallat, mutta että kuka tunnustaisi tämän uuden valtion olevan valtion sisällä?

Kertaamatta Israelin historiaa, varsin harvat, eivät ainakaan naapurit ja he, jotka alueelta joutuivat muuttamaan. Näin taisi käydä juutalaisvaltiolle? ja kävikin (tosin esimerkiksi Neuvostoliitto tuki vahvana sodan voittajavaltiona Israelia sen alkuaikoina – pyrki heikentämään brittien vaikutusvaltaa sen siirtomaissa …

Joskus toiste saatan kirjoittaa, että (esimerkiksi Myanmarin aiheesta) eikös islamilaiseen yhteisöön jo kuulu yli 50 valtiota, joten miksipä ei voisi olla Israel ja Myanmar omien uskontojensa mukaan järjestetty valtio? No edellä jo sivusin tuota aluevaltausajatusta – mutta silti?

Olisiko Israel ja juutalaiset otettava EU:n jäseneksi – vaikkapa kutsumalla?

Jätä kommentti

*