K18 – Nyyttikestit ja talkoohenki

Yhteiskuntasopimusneuvottelukuvio(t) johdattivat ajatukset nyyttikestijuttuun, missä kolme kaverusta päättivät kukin tuoda omat viinat, mutta että ne juodaan yhdessä.

Ensin päätettiin yksimielisesti, että juodaan työntekijän tuomat juomat. Näin tehtiin. Kun tuli aika siirtyä työnantajan ja hallituksen viinaerään, päätettiin enemmistöllä (2/1), että kukin sittenkin juo omat viinansa.

Ammattiyhdistykset ovat olleet vuosikymmenten varrella tarpeeksi usein neuvotteluissa, joissa on saatava aikaan tuloksia. Esimerkiksi SAK ei ollut valmis, koska hallituksen toiminnasta ei ole paljon sanottavaa (onko politiikassa luotettava kumppani).

Taisi käydä niin, että nk. ”yhteiskuntasopimuksella” olisi ”juotu” hyvässä hengessä työntekijäin juomat, mutta järjestetty vielä lisäetuja pääomapiireille.
Kenties on parempi niin, että hallitus järjestää yrityksille sopivia vuokrien, ym. kulujen ja verojen alennuksia, joilla ulkomaisten yritysten into pysyä maassa säilyy. Mahdollisesti saadaan suomalaisia yrittäjiä lisää ja tuetaan paikallista yrittäjää. Heitä, joiden tulot eivät karkaa veroparatiiseihin! Heidän kanssaan voisi tehdä jopa ”yhteiskuntasopimuksen” – heidäthän tunnetaan, kun ulkoisia markkinavoimia on vaikea tunnistaa.

No, voi asian ajatella niinkin, että hallitus tuli ”uhkaamallaan” leikkaamattajättämispäätöksellään työntekijöitä ”puolitiehen vastaan”, että: ei painosteta sittenkään – joten sopiminen olisi (ollut) vapaaehtoista. Tottahan tietenkin tavoitteita on (oltava), mutta toteutuvatko toiveet, on toinen seikka.

  • Luottamus ansaitaan, se syntyy uskottavuudesta. Ei esimerkiksi (hallituksen) sitä itse toistaessaan hallituspuolueiden keskeisistä suhteista.

    Nyt hallituksella ei vielä luottamusta ollut. Palautui mieleeni Ruotsin oikeistopuolueitten vaalikampanjointi vaalisunnuntaina (8 vuotta sitten), kun ”maan tapana” oli ollut pidättäytyä vaalityöstä vaalipäivänä? Aihe oli pässyt päivän uutisiin. No, tästä tai muusta syystä oikeisto voitti – luottamusta vain jäi uupumaan.

    Työmarkkinajärjestelmät 18 maassa Christian Brat Timo Kauppinen STK

    Kuva TYÖMARKKINAJÄRJESTELMÄT 18 MAASSA, Christian Bratt, Timo Kauppinen (STK; Suomen Työnantajain Keskusliitto) esitystapaa mukaillen (EJP)

    Tästähän tässä on (ollut) kysymys – sopiminen on saatava työnantajille edullisemmaksi – ohuemmalle pohjalle (työntekijä kun on yleensä ”se heikoin” osapuoli työsuhteessa). Luottamusmieskin saattaa paikallisesti joutua joustamaan, kun keskusjärjestöjen kesken tehty sopimus velvoittaisi julkisuudeltaan enemmän.

    … pohdinta jatkuu…