kaik yhes koos 1.10.2021

Silmäilin uutisotsikointia koronarajoitusten purkautumisesta, ja hieman on vaikea sanoa ykskantaan, miten kaikki muuttuu, tai mitä jää. Täytyy vain käyttää kaupunkilaisjärkeä ja olla edelleen varovainen. Maskejakin on käytettävä ainakin linja-autoissa ja väen paljoudessa.

Muistelen vironkieltä enemmälti osaamatta, että otsikko tarkoittaa kutakuinkin, että kaikki ovat saapuvilla, paikalla. Ajatus taustalla on juuri se, että lähdemmekö heti kaikkiin kokoontumisiin, toreille ja turuille – vai olemmeko hieman varovaisia piilevän tartuntavaaran vuoksi. Rajoituksia voidaan purkaa tai höllentää rokotusten antaman suojan ansiosta. Kuuluisasta laumasuojasta ei tässä yhteydessä ole puhuttu pitkään aikaan. Ymmärsin, että kun on kattavasti rokotettu väestö, tai taudin sairastaneitten joukko, niin kulkutaudin leviäminen pysähtyy.

Toivoa vain sopii että korona on Suomessa rauhoittumassa. Savo on jotakin leviämisvaiheen ja kiihtymisvaiheen aluetta. Mitä ne nämä määritelmät sitten tarkkaan ottaen pitävät sisällään – kuitenkin aluetta missä kulkutautia tarttuu runsaasti. Kaiketi edelleen rokottamattomien keskuudessa. Äskettäin oli uutinen myös heistä, joihin tauti oli puhjennut rokotusten jälkeenkin. Kaiketi rokotukset kuitenkin estävät suuressa määrin tartunnat, mutta varoa silti pitää.

Kuinkahan ne kausi-influenssan rokotukset ja koronan tehostepiikit pulpahtavat uutisiin? Viime talvena väki taisi säästyä kiertäviltä räkätaudeilta kun suojauduttiin monin keinoin tartunnoilta, miten käynee tulevana talvena – tai heti syksyllä.

Mukavia syyssäitä on saanut pitää, ja komeita maisemia on saanut ihailla. Kerrassaan mukavaa sinänsä.

 

Kommentit

 • Arja Hakala

  Ajankohtaisia ajatuksia ootta kirjottanut.

  Kyllähän sitä edelleen on hyvä pittee suu-nenäsuojaa (kasvomaskia) kauppatorilla ja kaupoissa asioidessa. Meijän joukossa on jukuripäitä, jotka eivät ottaneet koronasuojaa eli rokotetta. Pärjeevät iliman.

  Hyvähän se on ottoo kausi-influenssarokote tänäkii syksynä. Ainakii meijän ikäihmisten.

  Näin sitä vuan porskutellaan etteenpäin.

  • Eino J. (maallikkona)

   Näin se menee – vauhdilla. Ja rokotuksetkin jatkuvat, yhä nuorempiin ikäryhmiin. Kiitos kommentista!

Kommentointi on suljettu.