Kaikkeen varauduttu

Onnea 200-vuotiaalle Poliisille

200-vuotias poliisi oli hälytysajossa rollaattorillaan, kun häntä nuoremmat esittelivät  poliisin kalustoa ja toimintoja Kuopion torilla. Kalusto ja väki vaikutti monipuoliselta, tuo poliisi-rollaattori  ja päähenkilö vain puuttuivat. Kun kansan elinikäodote pitenee, saattaa tosin sekin kuulua kalustoon. Muuten yleisilme oli, että kaikkeen on varauduttu.

 

Moottoripyöräpoliisi

Poliisi on varautunut jopa siihen, että väestön keskikoko pienenee. Torilla oli monen näyttelyn vetonaula – lasten suosikki – poliisin mini-moottoripyörä. Savon Sanomat esitteli äskettäin mini-ihmisen eräällä teemasivullaan. Taisi liittyä hollantilaiseen tutkimukseen, että pieni koko olisi ihmislajille hyödyllinen. Nythän väki on ravinnon ansiosta kookkaampaa kuin aikoinaan – Suomessakin melkein metrin pitempiä. Varmasti monen nuoren haave on joskus ollut ryhtyä poliisiksi.

 

Vapaakaupan toiveet

Vapaan kaupan ajatus lähtee siitä, että jokainen meistä osaa toimia yhteiskunnassa oikein ja valitsee edullisimman ja  hyödyllisimmän vaihtoehdon. Valtion (siis meidän yhdessä) on annettava markkinoiden toimia vapaasti. Valtio julkisena valtana ei siis saa rajoittaa tai haitata vapaata kauppaa.

Tämä ajatus on oikeastaan taustalla kun paljon puhuttuja Poliisin määrärahoja ja väkeä on pienenetty, näin voi päätellä, vaikka vapaakaupalle on sinänsä oikeastaan varsin paljon sääntöjä ja niistä käydään käräjiä. Jokainen yksilö on markkinoilla tarpeellinen ja jo vanhahtavan ajatuksen mukaan ideaalisesti aina oikeassa – tai että markkinavoima ja liike-elämä on.

 

Kielto- vai myyötälait

Luin äskettäin Suomen itsenäisyyden alkuvuosiin sijoitetun tiedekirjailijana menestyneen poliisimiehen kirjoittaman kirjan (nimi ja tekijä ovat unohtuneet). Siinä Viipurin poliisilaitoksen etsivät jahtasivat viinan salakuljettajia ja rikollisorganisaatioita. Pirtujähinöissä tapettujen poliisien määrä ja muistaakseni jotkin tapahtumat olivat aitoja, mutta tarina oli muuten kirjailijan omaa tuotantoa. Päähenkilö ryhtyi poliisiksi poliisin virkaan itsenäisen Suomen alkutaipaleella.

 

Kirjan idea oli oikeastaan se, että moni – ehkä suurin osa kansasta – ajautui lain väärälle puolelle ja joutui asiakassuhteisiin, tekemisiin rikollisten kanssa. Tuskinpa viinan hinta silloin ihmetytti tai oli ongelma. Siitä ei tingitty, kuten nykyisin nousee poru jos verotukseen kajotaan. Ilmeisesti viinan kaupustelu oli yleistä, oli ravintoloita joissa myytiin terästettyä teetä jne., virolainen pirtu virtasi pitkin maata. Tosin Virostahan sitä viinaa on rahdattu yksityisillä matkoilla vapaakaupan nimissä pitkään jo nytkin.

 

Monet muodot ja kekseliäisyys

Yleinen lainkuuliaisuus ja yhteiskuntaan sitoutuminen on Suomessa ymmärtääkseni hyvä. Peltipoliiseja arvostetaan tai niitä vieroksutaan, mutta automaatio on tullut jäädäkseen tälläkin saralla. TV-sarjat ovat täynnään mitä erilaisimpia rikoksientorjuntatekniikoita ja lehtien selostukset puolestaan mitä erilaisimpia uusia tekoja. Töitä riittää.

Huumekaupan yleistyessä on moni meistä viinan kieltolain ajan tapaan ostajana samassa rikollisen asemassa, pitää yhteyttä rikollisiin ja rahoittaa rikollista toimintaa lain väärällä puolella. Eräät ovat esittäneetkin paluuta siihen aikaan kun köyhällistö briteissä osti pienen erän huumetta, kun rähinäviina oli ainoastaan varakkaiden ulottuvilla. Niin, moni entisajan huume on rauhoittavaa kun alkoholi todellakin luetaan rähinäviinan puolelle. Muistaakseni juttu oli professori Hämeen-Anttilan huumeiden historiaa käsittelevässä teoksessa.

 

Sosiaaliset ongelmat – köyhyys

– moni yhdysvaltalainen köyhimmän väestönosan edustaja on huumerikollisuuden vuoksi vankilasta – poissa työmarkkinoilta. Jos apteekit möisivät huumaavat aineet pilkkahintaan – siis kuka niitä tahtoisi ostaa – vapaasti, rikollisuus vähenisi ja raha liikkuisi laillisella puolen yhteiskuntaa. Ehto voisi olla nykytiedon valossa esimerkiksi se, että ostaja luopuu yhteiskunnan rahoittamasta terveydenhuollosta. (Johduin ajatukseen kun erään ensimmäisten plogien nimi oli huumeet vapaaksi tai jotain vastaavaa).

 

Johdattelua ja paluu tulevaisuuteen

Jotenkin johtuu ajatukseen, että vapaan kaupan ideassa on jokin vika – että osaammeko sittenkään toimia yhteiskunnassa omaksi parhaaksemme tai markkinavoimalle edullisimmalla tavalla. No, jos rahan liike on pääasia, ja kaupan kassakoneen kilinä, saattaa olla että osaamme, mutta epäilyksiä on.

 

Piti esittää onnittelut 200-vuotiaalle Poliisille: Onnea tuleviin haasteisiin!

Aihe ja Elomarkkinoilla otetut kuvat ovat olleet valmiina jo pitkään. Moni tapaus on mennyt asian edelle, mutta vanhetessaanhan yleensä viisastuu, joten pohdintani on tuore tänäänkin. Töitä riittää varmasti lain ja järjestyksen rajan molemmin puolin – kuten aina ennenkin … kaikkeen pitää varautua