Kaksi ’rötösherraako’ ehdolla presidentiksi? USA

Silmäilin kahvitauolla viimeisintä USA:n presidentinvaalien väittelyä. Tekstittäjä tietenkin vaikuttaa suomenkieliseen käännökseen ja nauhoitus ja oma mielenkiintokin. Toisaalta kahvi meinasi mennä väärään kurkkuun – tai vetäistä sitä henkeen – kun kuuntelin ehdokkaiden puheita ja väitteitä.

Väittämistä ja ehdokkaan juonnoista muodostui nopeasti käsitys, että kumpikin heistä, niin Trump kuin Biden, ovat mahdottomia rötösherroja. (vetäisin muistista entisaikojen kuuluisan suomalaispoliitikon käyttämän termin, mille ei sinänsä liene tarkkaa määritelmää – että erikoinen mielikuva). Taitavasti ja suorastaan puhetaidollisen tyylikkäästi kumpikin ehdokas kumosi vastaehdokkaansa väitteen. Puhtaita pulmusia kumpikin.

Muutaman minutin seuraaminen ei tietenkään tee kesää eikä talvea vaaliväittelyn osalta, mutta huippupoliitikoilta ehdokkaat maallikosta vaikuttivat. Ja sitten jatkoin pienten asioitteni parissa puuhailua.

Yhtäältä, olisi tunnettava tarkemmin yhdysvaltalaista politiikkaa, jos aikoisi esittää syvällisiä lausuntoja ehdokkaista ja maan tavoitteista. Paljonhan meillä Yhdysvaltojen asioita seurataan, tai että maa on meillä ollut vahvasti esillä kautta aikojen. Kiitettävästi taustoittavia ohjelmia on näyttänyt olleen ennen vaaleja, ja tietoa olisi minua enemmän jos nuo ohjelmat olisin katsonut, näin luulen. Jännistystä vielä muutama päivä ja sitten voittajan tiedämme – ellei mene kovin tarkalle ja uusintalaskentoihin …