Kansalaisvaikuttaminen 1.10.

Aamulla töihin matkatessani hoksasin, että Kuopion kaupungintalo liputtaa.

Muutamia muitakin lippuja havaitsin Torin ympärillä. Pohdiskelin, että mikähän liputuspäivä se on tänään. Arvelin, että jotain kansallista, koskapa muillakin kuin kaupungilla oli lippu salossa. En keksinyt sopivaa, kun oli vähän kiirus. Eräs tuttava silmäili nettiuutisia ja kertoi, että tänään on kansainvälinen kahvipäivä. Jo vain sopii, mutta ajattelin ääneen, että tuskinpa kahvin vuoksi kaupungintalo liputtaa pääsalossaan?

Jännitys tiivistyy

Kansalaisvaikuttaminen on selitetty eduskunnan sivuilla: .. ”Suomalaisessa demokratiassa perustuslaki takaa yksilön oikeuden osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Osallistumiseen ja vaaleihin liittyvän lainsäädännön valmistelee oikeusministeriö. Edustuksellisessa demokratiassa kansan valta siirtyy vaaleilla valituille edustajille… Tuloksellisen kansalaisvaikuttamisen taustalla on tieto. Tieto siitä, miten asiat ovat ja miten niitä voi muuttaa. Kun haluat muuttaa maailmaa tai yksittäistä asiaa, ota asioista selvää!”

Liput salkoon on suositeltu

”Tänään liputetaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Sillanpää oli pitkäaikainen kansanedustaja sekä Suomen ensimmäinen ja koko Euroopan toinen ministeriksi valittu nainen.” kertoo Savon Sanomat nettisivullaan 1.10.2020  Jutussa mentiin aina vuoteen 1906, jolloin 1.10. tuli mahdolliseksi valita eduskuntaan myös nainen, tai jotain vastaavaa.

taustatiedoiksi

Miina Sillanpää Kansanedustajana (eduskunnan sivut):
22.05.1907–31.01.1911
02.02.1914–31.10.1917
01.04.1919–31.08.1933
01.09.1936–21.07.1948

Kyösti Kallio kansanedustajana (eduskunnan sivut):
22.05.1907–15.02.1937

Samoihin aikoihin ovat Sillanpää ja Kallio aloittaneet kansanedustajana. Lienee niin, että Kallio oli ollut jo aiemminkin valtiollisissa tehtävissä; ”Kallio aloitti valtiopäivämiesuransa 1904 Piippolan tuomiokunnasta valittuna talonpoikaissäädyn edustajana säätyvaltiopäiville vain 31-vuotiaana. Näin nuoren edustajan valinta säätyvaltiopäiville oli varsin poikkeuksellista.” Wikipediasta, ja Miina Sillanpää: 2Sillanpää ei ollut poliittinen teoreetikko mutta aktiivinen sosialidemokraattisessa järjestötoiminnassa. Erityisesti hän ajoi työläisnaisten ja yksinäisten naisten asiaa.. Kun ns. Pitkä parlamentti sotavuosien jälkeen päättyi, Sillanpää nimitettiin seuraavien vaalien jälkeen eduskunnan kunniapuhemieheksi.” Montakohan kunniapuheenjohtajaa Suomen Eduskunnalla on, tai on ollut?

Eräs kasku Nivalasta – tai paikallisen kertomana

Muistelen, että eräs (entinen) nivalalainen olisi kertonut Kyösti Kallion sanoneen aikoinaan, että aina kun Miina Sillanpää alkaa näyttää nätiltä, hän lähtee poikkeamaan kotitilallaan Nivalassa. En nyt muista valokuvaa muista kuin presidenttinä toimineesta Kalliosta, mutta maalaisaatelisilta kaiketi kumpikin vaikuttavat mielikuvissani, jos kohta eri puolueista ja kaiketi kilpailijoitakin, vaikka punamulta taisi toimia jo heidän aikoinaan – vahvojen vaikuttajien ansiosta..

Jätä kommentti

*