Kansan Itsenäisyys kehittyy 🇫🇮 🇪🇺

Mikä voima sai suomalaisiksi itsensä tuntevat vaatimaan oman valtion? Aate oli kylillä selkeä jo ammoin, kun elimme heimojen aikaa ennen miehityksiä. Vai oliko? Pitäjät tai heimokunnat istuivat käräjiä ja päättivät asioistaan, ja jonkinlaisia valtioita tai kuntia oli jo silloin, linnavuori oli kaiketi yleinen aivan lähellä asutuskeskittymää, omaa kylää.

Koska kaupungit tulivat kuvaan ja heimo- ja kyläkuntien laajeneminen kaupan ja yhteisten etujen sekä sota- ja eräretkien myötä, ansaitsee oman postauksensa. Valtiot ovat kovin nuoria, vaikka Rooma ja Ateenakin sekä varhainen Egytpti sitä olivat keskushallinnon myötä.

Identiteettimme rakentuu sotien ympärille. Yhdysvalloissa peruspuhe on perustuslaki. Se on juhlapuheissa tärkeä. Juhlapäivinä meillä muistellaan juurikin näitä valtavia sotaponnisteluja. Kuinka käynee kun väki menee maan majoillee, ja on muisteltava asioita kuin kreikkalaisten Thermopylain urhoollista voittoa, sen aika näyttää.

Kehitys johtaa uusiin ajatuksiin. Yhteistyö unionissa tekee valtioista maakuntia ja alueesta monikansallisen Rooman. Väki liikkuu ja sekoittuu omin ajatuksin. Merkkipäivä säilyy, kunhan se on vapaapäivä. Kuinka kauan työmarkkinoilla näin on, kun se maksaa, jää nähtäväksi. Vielä tänään – kuudes joulukuta 2020 – päivä on sunnuntai, mutta seuraava on jo arkipäivänä, joten se on oikea vapaapäivä monelle.

Hyvää Itsenäisyyspäivää Suomi ja Lukijani!