Kapitalismin ehdoilla

Isän kodissa oli leipää, mutta se syötiin -sanonta tuli mieleeni Taito Taskisen pohtiessa valtion omaisuuden myyntivauhtia (22.6.2016 Minkä Kekkonen toi, sen seuraaja veivät). Hän tukeutui 18.5. julkaistuun VTT, kansanedustaja Seppo Kääriäisen kirjoitukseen, että valtionyhtiöitä on myyty eniten demarijohtoisissa hallituksissa.

Taito ruotii ensin demarit ja jatkaa, ” Sama yksityistäminen ja yhtiöittäminen jatkuu Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksessakin, joka haluaa siirtää julkisen talouden toimijoita ja yhteiskunnan omaisuutta yksityisten markkinoiden piiriin niin paljon kuin mahdollista.” Onhan toki keskustapuolue ollut myyntitalkoissa aiemminkin. Rahat taisivat mennä aikoinaan syömävelkojen maksuun?

Asiatiedot ovat sinänsä oikein. Oikeastaan Suomen teollistaminen oli tulonjakopolitiikkaa. Palkansaajat tukivat ansioistaan teollistumista. Kun osingonjako koitti, pääomapiirit unohtivat yhteiskuntasopimuksen tämän osan.

Ystävämme Taiton sosiaalidemokratia on 1960-luvulla. Kommunismi oli Väinö Tannerin mukaan ärhäkämpää siellä, missä vältettiin kansalaissodan taistelut – kuten Kuopiossa. Jos Suomen sosiaalidemokraatit olisivat omaksuneet jo 1917 ruotsalaisen sosiaalisuuslinjan, Suomi olisi kehittynyt rauhanomaisesti jo varhain.

Yhtäältä, Taskisen pohdinta olisi tullut tehdä enne 1994 kansanäänestyksessä, pitää talousvalta kotimaassa – olipa ajatuksiltaan kapitalisti tai demari, näin arvelen.

Eino J. Pennanen


Viittaan edellä Taito Taskisen pohdintan Savon Sanomien mielipidepalstalla: 22.6.2016 Valtion omaisuudesta Minkä Kekkonen toi, sen seuraaja veivät

 • edellä olevasta lukija havainne, että nykyinen sosialismi (demarit) vaikuttavat olevan ajan tasalla enemmän kuin vielä aiemmin. Hahmottelen parhaillani Politiikka-sarjaani, joten puolueet puhukoot kukin puolestaan, mutta tämä havainto lienee kuitenkin jo nyt ennakkoon paikallaan.

mihin Taito jatkaa 1.7.2016 Politiikka -osiossa Puolueiden vaikutettava yleiseen mielipiteeseen

KIITOKEMME kommentista, mihin lähetin jo korrehtuurin lukijoitamme kunnioittaen.


Arvottu pohdintajärjestys on seuraava  (vahvennettu on puoluerekisterissä):

 1. Perussuomalaiset
 2. Nuorsuomalaiset (vanha ja ”uusi”)
 3. Punakaarti (liike), liittyy sinänsä vasemmistoon, kurjuuteen, mökkiläisiin ..
 4. Vasemmistoliitto
 5. Suomen työväenpuolue
 6. Suomen pientalonpoikien puolue
 7. Suomen ruotsalainen kansanpuolue
 8. Liberaalinen kansanpuolue (ennen ja nyt)
 9. Suomen Kristillisdemokraatit
 10. Suojeluskunta (liike), lipsahti blogiin jotain jo ennakkoon, ja palautteesta loppuviimeistelty versio ilmestyy aikanaan;
 11. Suomen kommunistinen puolue
 12. Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue
 13. Kansallinen Kokoomus
 14. Vihreä liitto
 15. Suomen Keskusta puolue
 16. Maalaisliitto
 17. . . . tämä on jo ylimääräinen, ja seuraava on lisätty jälkikäteen; (työväenliikkeen kohdalla käsiteltäväksi)
 18. Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta
 19. (saattaa olla syytä muuttaa jotain järjestystä, kun ajankohtaisuus muuttuu tai vastaavaa tapahtuu)

Sattumoisin yllä oleva järjestys on Taiton arpoma, hän nosti arvat em. järjestyksessä tässä talvella.

PolitiikkasarjanTeemaTästä se sitten lähtee.

Olethan jo lukenut mm. Suomen kuningaspuolue -kirjoitukseni ja Suomen ensimmäinen puolue -postaukseni? Ne ovat ylimääräistä valmistelua varsinaiseen aiheeseen.

Keskeisin ideani on, että tarkastelisin sitä, millainen Suomi olisi, jos (vain) kyseinen puolue tai liike olisi vallassa; so. eräänlainen yksi- tai kaksipuoluejärjestelmä siis.