keksi ympäristöteko

Muistamme että Kiinalle luvattiin (Pariisin) ympäristökokouksessa 100 miljardia päästöjen ja saastuttamisen vähentämiseen. Suomessakin puhuttiin presidentti Halosen aikaan Kiina-ilmiöstä, kun tuotantoa siirrettiin Kiinaan. Nyt on maksun aika! tai Kiina-ilmiön jälkilaskun?

Lieneekö raha jo maksettu ja hankkeisiin Kiinassa ryhdytty? Pitänee tarkistaa. Mutta, Yhdysvallat ei muistaakseni osallistunut tähän rahoitukseen – lieneekö jäänyt ulos koko ilmastosopimuksesta ja hankkeesta? Kiina ja Yhdysvallat taitavat kumpikin olla suurimpia ilman pilaajia maailmassamme? Osaamme jutun kukin osaltamme, joten hyvä että jotain päästöille tehdään.

100 miljardia?

Pohdin aiemmin sitä, kuinka paljon ihmiskunta tuottaa lämpöä. Kaiketi meistä kukin lämmittää ympäristöä 0,2 kW:n teholla. Tästä voisi laskea 24 h * 365 * 7 miljardia * 0,2 kW.

Edelliseen liittyen silmäilin netistä sitä, paljonko hengityksessämme vapautuu hiilidioksidia ilmaan. Kasvithan yhteyttävät kasvuprosessissaan hiilidioksidia, ovat osa hiilinielua, mutta ihmiset tuottavat (vapauttavat) omalta osaltaan, koska syömme hiilipitoisia aineita, tai muusta syystä.

Joku oli eräällä nettisivustolla laskenut, että ihmiskunta tuottaa ilmaan hiilidioksidia Kiinan päästöjen verran? Paljon siis, jos tulkitsin asiat oikein.

Helsingin kirjaston Kysy kirjastolta -sivulla oli laskettu yksittäisen ihmisen hiilipäästöt, ken on numeroarvoista kiinnostunut. 10 vuotta sitten päästölaskelmassa oli ihmiskunnan koko vielä alle 7 miljardia, joten laskelmat kannattaa päivittää.

Paras ympäristöteko?

Useinkin olen pohdiskellut kanssanne sitä, että meitä ihmisiä on liikaa, ja lisäännymme kaiken aikaa. Se on luonnon vietti ja mukavaa …

Paras ympäristöteko olisi saada väestö puolittumaan. Olisiko 100 miljardia voitu kohdentaa tähän hankkeeseen ilmastosopimuksessa? jää pohdittavaksesi.

Se – ihmiskunnan  puolittaminen – ei ole realistista, poliitikot eivät voi siihen ryhtyä.

Todistellaanpa vaikka kuten Dan Brown Inferno-kirjassaan (elokuvanakin äskettäin) selvitteli tiiviisti bio-uhkaa, millä terroristi tavoitteli väestön puolittamista keinotekoisen tappajaviruksen avulla – ihmisoikeussopimukset takaavat väestön kasvun oikeutena jokaiselle. (Tosin Kiina on rajoittanut lailla syntyvyyttä jo pitkään. Mutta sen ihmisoikeuksiahan moititaan laajalti kaiken aikaa?)

Keksi siis toiseksi paras ympäristöteko.

Massiivinen mielellään, ja vaikuttava.