kelpaako unionin passi (taivaaseen)

Onko oikeus sokea - entä lahjonta tai kaupallinen valta?

Monessa maassa vietetään tuomiopäivää Kristuksen kuninkuuden sunnuntaina. Eräät muistelevat tuolloin myös edesmenneitä. Suomessa tähän vainajien muistelutarkoitukseen on oma pyhäinpäivä, joka meni jo. Niin, erikoisia oikeastaan ovat nämä perinteiset juhlapäivät, kun niitä katsastelee arkisin silmin, tai maallikkona. Perinteet on tunnettava.

Tuomiosunnuntai tai -päivä sisältyi käsittääkseni jo ammoisen egyptiläisen kulttuurin pyramideihin ja muumioihin. Aikoinaan uskottiin, että kuoleman jälkeen joutuu tuomiolle. Oli elettävä hyvin läpäistäkseen tuomarin haukansilmän, viimeisen kuulustelun ja tutkinnan. Uskottiin myös, että ikuisen elämän saavuttaa muumioimalla. Tehtiin hautakammiot. Eväitä ja rikkauksia laitettiin hautaan mukaan kunkin maallisen elämän arvon ja varallisuuden mukaan.

Rikkaitten hautoja kaivellaan useassa aarreohjelmassa. Jotain toisinaan löytyy, mutta esimerkiksi kuuluisat pyramidit on ryöstetty, tai kaiketi on sanottava että aarteet niistä on varastettu, mutta silti. Kristityn tulee koota aarre tuonpuoleiseen, niin sitä eivät varkaat tavoita – muistelen ikiaikaisia oppejamme.

Asiantuntijat arvelivat kanavalla, että pyramidien ryöstöt on tehty jo hetimiten hautausten jälkeen, koskapa haudanryöstäjät olivat tienneet pyramidiin kätkettyjen käytävien ja kammioitten paikat. Pintakerros oli jätetty ehjäksi ja kaivettu alle tunneli.

Saattaa tietysti olla myös niin, että hallitsijan perilliselle on jätetty mahdollisuus ottaa haudattu omaisuus kierrätykseen ja käyttää se hallinnon pilarina. Voi olla myös niinkin, että papisto otti varallisuuden talteen uutta tarkoitustaan varten. Kenpä tietää – Tutankhamonin haudassa aarteen olivat säilyneet, joten rosvoja vahvasti epäillään.

Bongasin netistä, että tuomiosunnuntai kertoo aikamme rajallisuudesta, mutta myös tulevaisuudesta ja Jumalan valtakunnasta. Siitä, ketkä sinne pääsevät. Päivän ilosanoman mukaan Kristus tulee aikojen lopulla uudelleen hakemaan omansa. Kaikki kansat kootaan ja ikään kuin lampaat erotellaan vuohista. Ja nämä lampaat Hän vie ominaan mukaan taivaaseen.

Viimeisestä tuomiosta on paljon tarinoita. Niitä riittää kullekin omansa. Voiko matkan ostaa kuten kuu- ja avaruusmatkoja nykyisin, ja millainen passi tarvitaan? siinäpä on kysymyksiä kerrakseen. Nilsiän kirkon etupihalla on muistopaasi, missä lukee Armo.

 


otsikkoa tuunattu 25.11. kelpaako unionin passi (taivaaseen)