Kenellä kellot soivat?

EU-loukussa

Metsä puhdistaa ilmaa – päästökaupan raha ei!

Lontoon kuuluisa hernerokkasumu laantui kun hiilen poltto avonuotiolla takassa loppui. Kuopion ilmanlaatu koheni kaukolämmön ansiosta. Pakkasilla puutalojen pönttöuuneista nousi mahtava katku. Päivälehdessä oli kuvia Petsamon kuumaisemasta – suuresta ilman pilaajasta. Yksi Venäjän nikkelitehdas tuottaa häkäpäästöjä enemmän kuin Suomi yhteensä.

Päästöjen lähteillä

Savunhajun aistii vieläkin kaupungilla ja elävästi torilla kun nokipannukahvia keitetään markkinoilla. Muutama puu-uunikin ja takka tuntuu kaupungilla olevan. Leivinuuni tulisi sinänsä olla joka mökissä tulipalopakkasten aikana, jos lämmitys pettää, eipä silti. Liikenne ja tehtailu luovat kasvihuonepäästöjä monen muun luonnollisen toiminnan ohella …

Metsänielu?

Uutisten mukaan suomalainen tutkimus hiilinieluista on jäämässä vähemmistöön päästömarkkinoitten kentällä – Suomelta odotetaan rahaa hiilinielujen sijaan. Asiantuntijat ratkaisevat tieteellisen näytön ja teknilliset kysymykset, mutta noita rahanieluja unionissa näyttää riittävän.

Kuinka uskottava suomalainen metsä on hiilidioksidin poistajana, voi vain arvailla. Sotien jälkeen Suomi panosti puun jalostamiseen – siis metsien hakkaamiseen ja viljelyyn. Metsät ovat nykyisin puupeltoja ohrahalmeen tapaan. Ikimetsiä ja luonnonvaraisia alueita Suomessa on, mutta talousmetsä lienee vallitseva metsäalue.

Voiko Suomen kotimaiseen hiilinieluun luottaa, kotimaassa tai neuvottelupöydässä? Biojalostamoja, sellutehtaita, sahoja ynnä muuta on ja nousee jokaiseen niemen nokkaan – ainakin suurista aukkohakkuista ja miljardihankkeista puhutaan.

Mitä rahalla saa?

Unioni jäsenmaksuilla tuottaisi nykyistä tilannetta runsaammin tukia hyville hankkeille. Valtio voisi jopa investoida nettomaksun verran ylimääräistä! Pelivaraa on.
Mainitsinpa vain tämänkin mahdollisuuden – Suomi irti unionista – ”Karthago on hävitettävä, eli tuo Euroopan unioni kannattaa nykytermein panna puhuksiin – ainakin säästöliekille. Presidentti Putinille on osoittaa hommia Suomen vierailullaan – kannattaa lentää kotiin Kuolan kautta, tai jotain. Mitähän muuten Venäjä on tekemässä kasvihuonekaasujen suhteen?

Kenelle lasku kuuluu?

Mahtavimmat päästöt ilmeisesti kertyvät Kiinan ja Yhdysvaltojen teollisuudesta. Kiinalle päätettiin antaa (100) miljardeja, jotta se laittaisi päästönsä kuriin. Uskoakseni on pikkuraha ongelman suuruuteen nähden, mutta toiset sen maksavat – halpatuotannon investointien lisäksi?

Suomi on kehittynyt

Muistan 40-vuoden takaa, että tehtaan pesulaitos tuotti hiilivoimaan nähden lähes saman määrän pesurista kuonaa, jätettä, joten jotain energiatehokkuudelle kannattaa tehdä.

Pohdintaa

Lisää metsiä ja vähennetään tuotantoa ja jätteitä, ilmaan, maahan, meriin … kannatan! Kannattaa välttää ostoksia saastuttavista maista, kuten Venäjältä, Kiinasta, Yhdysvalloista … ja siirtyä nuotiokahveista sähkökeittimiin – jos vain suinkin.

Jätä kommentti

*