Kenen on Kuopion Joulu?

Takavuosina ”joku” aikoi omia Kuopion torin Joulun.

Torille kärrättiin jonkun yhteisön tai yrityksen toimesta katoltaan kiinalaistyylisiltä vaikuttavia kojuja, joista vielä tänäänkin yksi norkoilee torin laidalla. (Teemakuvassa on muistaakseni Iisalmen torilla kuvattu kioski – komea!)

Olin tyytyväinen kun tämä touhu loppui heti alkuunsa – Kuopion joulu on yhteinen eikä nimikoitavissa jonkin firman käyttöön! Varsin vähän eri jouluina noissa kojuissa oli tapahtumia tai myyjiä – lieneekö johtunut juuri tuosta rahastusaikeesta vaiko vain sääoloista – tai kummastakin?

 

Torilla on ollut tämänkin joulun alla ollut mukavasti käsityöläisiä ja vastaavaa tarjontaa. Yhtäältä, Kuopion keskikaupungin tyhjiin liikehuoneistoihin on tullut tilapäisiä joulumyyjäisiä kauppiaita jonkin tempauksen tuotteena. Uskoakseni tuo lämpimistä käsin tapahtuva myynti, ja ostaminenkin, on torilla kylmässä värjöttelyä viihtyisämpää. (Tiedä sitten, kuka noista myyntipaikoista rahat kerää, mutta vertailuna ajatuksellisesti pidän sisätiloja parempana joulumyyjäisille.)

Jos joku siis kysyisi, kannattaisin torin laidalle parkkeeratulle kojulle takkapuukohtelua – antaisin sille kirvestä, mutta … tuskin kysyy … ja Satamatorille ne korkeintaan kuuluvat – kesäisille viinijuhlille – jossa muistan ne useimmin nähneeni – jos kohta, en niillä itse ole käynyt kuin ohi pyöräillen tai iltakävellen.

 

Kummeksun yksityishenkilönä myös Kuopion torille ilmaantuneita jonkin yrityksen elokuisia markkinoita markkinahäiriönä, nehän ovat pesiytymässä tänne juuri kuopiolaisten elomarkkinoiden edelle kaikenlaisine ruokakojuineen. En ole periaatteen vuoksi ostanut niiltä mitään -suosin Elomarkkinoita ja paikallisuutta. Ymmärtääkseni kysymyksessä on jokin eurooppalainen ”ketju”.

 

Kaikkineenkin myös torimyynti olisi saatava kauppojen kaltaisen tavanomaisen verotuksen piiriin, jotta emme vahingossakaan suosisi harmaata taloutta tai ainakaan emme olisi luomassa sille uusia tilaisuuksia. Monella torikauppiaalla näyttää olevan mukanaan kassakoneet ja ainakin pankkikorttimaksuun soveltuvat laitteet, joten muutos lienee ainoastaan teknistä lainsäädäntöä vaille.

Alkuaanhan veroton torikauppa on ollut tarkoitettu paikallisille maaseututuotteille ja vastaaville, kun marketteja ja kauppoja ei ollut, joten kaikkineenkin tammi- ja muiden markkinoiden kiertävät ulkopaikkakuntien kauppiaat vaikuttavat tähän tarkoitukseen vierailta. Onhan tietysti niin, että kun aikoinaan kauppaa sai käydä vain markkinoilla, tarvittiin tietenkin paikkakunnalle vierailevia kaupustelijoita, mutta aika näistä on jo kulkenut ohi.

 


Linkki 22.12.2016 päivälehden artikkeliin:

SS 22.12.2016

http://www.savonsanomat.fi/savo/Kuopion-joulutori-j%C3%A4i-vain-haaveeksi-T%C3%A4m%C3%A4-on-pettymys/897871

 

Kirjoitan alla olevasta aiheesta hieman myöhemmin (päivänkysymyksistä oli tarkoitus postata tästä):

SS 22.12.2016 Ruokajonoista ja köyhyydestä Kuopiossa

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Ruoka-avussa-py%C3%B6riv%C3%A4t-v%C3%A4h%C3%A4varaiset-ihmiset-ja-suuret-rahasummat/897882

sam_0264

Kommentit

  • Eino J. Pennanen

    Niin, no Kioski: Iisalmen torillahan se toki ei ole

Kommentointi on suljettu.