Heinäkuun juttuja

Kerron säännöllisesti ihailuni heille, jotka hoitavat pyyteettömästi yhteisiä asioitamme, siis politikoille. Pohdin enimmäkseen yleisiä asioita, esimerkiksi kunnallispolitiikkaan en juurikaan muista kommenteissani puuttuneeni. Kerron usein, että vain asun Kuopiossa – ja että riittää kun kadut ovat talvisin auki (joskin 90-luvulla hieman huonommin ja vähemmällä hiekalla olivat?), sähkö, vesi ja lämpö pelaavat. No, joitakin kertoja olen toki kaupungilla (virastoissa) poikennut, mutta silti harvakseltaan.

Tänään 28.7.2016 torille aamukahville poiketessani, kummastelin kaupungintalon katolla olevaa unionin lippua – yleensä se on lippurivistössä ja katolla liputetaan Suomenlipulla. Muina aikoina purjehduskaudella katolla on viiri (kuten yleensä satamakaupungeissa muuallakin).

Otin tilanteesta kuvankin, jolloin eräs ohikulkija valaisi asiaa – liputtaminen on kuulema jokin haastekampanja – unionin puolesta, tai jotain. Pohdiskelin ääneen lippua ihmetellessäni, (tosin Itkonniemellä oli 90-luvulla rakennus, missä unionin lippu oli tangossa yötä-päivää, jos oikein muistan) että taitaa pitää muuttaa Siilinjärvelle, mihin henkilö totesi kuulleensa radiosta, että Siilinjärvikin liputtaa … ja jotain 120 kunnan pintaan moni muukin, joten siitäkään ei liene välitöntä apua asiaan.

Kysymykseen: onko tuo (liputus) hyvä vaiko huono asia, totesin että hävettäähän tuo kuopiolaisena tuo tuommoinen! Kahvikin kävi liki korventamaan …

Muistelin kysymättä lisäksi, että Suomen alamäki alkoi aikoinaan siitä, kun Kalevi Sorsa eduskunnan puhemiehenä nosti eduskunnan salkoon eurolipun! (Hän ei päässyt presidenttiehdokkaaksi, joten rauha hänen muistolleen – olen kirjoituksissani muutoin tukeutunut hänen asiantunteviin mielipiteisiinsä ..)

Teemakuva ja muutoinkin nämä jutut piti julkaista vasta muutaman vuoden kuluttua, mutta asiat ovat tulleet eteen tuota aiemmin, joten … tästä se lähtee …

Tänään piti kirjoittaa jotain muuta, mutta tulkoon mainittua, kun en yleensä kunnallisiin asioihin ole puuttunut aiemmin,

että lakkasin käymästä Kuopion kaupungin järjestämillä itsenäisyyspäivän juhlilla Musiikkikeskuksessa, koska sinne ilmaantui juhlapuhujiksi tai vastaaviksi unionimyönteisiä puhujia. (Nykyisin heitä saattaneen sanoa eu-trolleiksi, kun propagandasta puhutaan – tai ilmeisesti valistuksesta, kuten Suomessa itsenäisyyden alkuaikoina oli tapana sanoa erään info-sotaa käsitelleen tietokirjailijan mukaan.) No, tilaisuuden arvo varmaankin tästä nousi (tai ainakin yksi ilmaiskahvi jäi parempiin suihin tarjottavaksi).

Niin, eu-vaalitkin olen jättänyt yksityishenkilönä väliin. jos kohta, pidän töissä kaapin päällä tai pöydälläni koristeena Suomen, Ahvenanmaan (näistä Saamelaislippu puuttuu) ja myös unionin pienoislippua.

Täytyy paneutua myös kunnallisasioihin vastaisuudessa paremmin.

Lupailin tuossa keväällä, että kun joskus voitan eurolotossa 70 miljoonaa, käytän siitä puolet euroerokampanjaan – varmaan niin harkitsisin vastakin – olisihan siitä ainakin muutama milli varaa laittaa hyvään asiaan – itsenäisyyden puolesta – jo näin tämän ikäisenä. Vaikka sitä kyllä sanotaan, että jos tänään omistaa junavaunullisen rahaa, huomenna ei ole tuota vaunuakaan. On siis hyvä että kaupungin isät (äidit) pitävät vaarin kuntataloudestamme ja suhteistamme … joutavuuksistakin siis.