kesä yllättää 🍓 🔆

Kesä on tulossa, varautukaa!

Suomalaiset ja pohjoiset kansat ovat selvinneet hengissä pitkistä talvista. Olemme oppineet suojautumaan sään vaihteluilta – kesällä lämpimältä ja talvella pakkaselta. Selviytymistaitoihin kuuluvat myös tiellä liikkuminen turvallisesti, niin kesällä kuin talvellakin. Havaitsin, että huolestuttavaa liikenteessä on se, että keskinopeudet nousevat tiellä kesäisin 15 – 25 km/h. Vesilläkin on liikuttava turvallisesti, niin kesällä kuin muinakin vuodenaikoina – tämä on haaste.

Yllätyin siitä että hakiessani jutun aiheita hakusanoilla kesä yllättää JA talvi yllättää, kesä yllätti muutaman tuhannen tuloksen suuremmalla joukolla; kesä yllättää 29 400 tulosta ja talvi 24 500 tulosta. Joukkoon mahtuu kylläkin mitä erilaisimpia viittauksia, joten tulos voi olla mikä tahansa. Yleensä on totuttu siihen, että talvi yllättää, esimerkiksi tien liukkauteen jää varautumatta, jne., joten luulenpa että talvi yllättää -sanonta on yleisin.

Poimin tähän muutaman viittauksen:

 • Toimeentulotukiasiakkaiden ohjaus. Kelan sivulla – ajankohtainen aihe, kun kunnan ja kelan tukiasia puhuttaa, että kenen luukulla joutuu asioimaan kun köyhyys iskee.
 • “Suomen kesä osaa yllättää 🌩🌧🌤☀️
 • oma postauksenikin löytyi: https://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/varkaita-kuopion-torilla/
 • Suomessa istutetaan joka vuosi metsiin 150 miljoonaa puuta. Suurin osa taimista pannaan maahan keväällä.
 • HS kertoi, että Nestehukka voi yllättää helteellä – näistä merkeistä tunnistat nestehukan. Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkärin mukaan nestehukan yleisimpiä oireita ovat päänsärky, heikko olo tai kuvotus.
 • SS kertoi, että Suonenveto pohkeessa tappaa kymmeniä uimareita joka kesä.
 • Alko kertoo, että Alkoholi sisältää kaloreita lähes yhtä paljon kuin rasva: yhdessä grammassa alkoholia on energiaa 7 kcal. Alkoholin kalorit koostuvat alkoholista ja juoman sisältämästä sokerimäärästä. Täytyy katsoa tuon naapurin viinablogin sivuilta lähemmin.

Kesäinen Kuopion puisto nimettiin Snellmanin puistoksi sen jälkeen, kun Johannes Takasen veistämä J.V. Snellmanin rintakuva paljastettiin 3.7.1886. Ja komeaksikin puisto on nimetty.

Kaiketi kirkkopuisto on ollut aikoinaan tori, tai sellaiseksi aiottu, koskapa keskeiset hallintorakennukset ovat Vartiovuorella Snellmaninpuiston laidoilla:

 1. Suomen pankki,
 2. kirkko, ja
 3. aiemmin keskeiset kaupat
 4. koulut
 5. jne.
 6. – kaiketi Kuopion Senaatintori? Onhan Kuopion satamassa se vanha kauppatori ja keskikylällä se uusi, mutta täytyy kaivella historiaa tältä osin lähemmin.

 

Helatorstain profiilia etsiskelin,

poimin, että ”normaalisti” juhlapyhää juhlivat vain roomalaiskatolilaiset ja anglikaanit. Suomessa päivä on kuitenkin säilynyt vaikka valtaosa meistä on luterilaisia, ollut ja on edelleenkin. Sana helatorstai on saatu muinaisruotsin sanasta helghathorsdagh, joka merkitsee pyhää torstaita. Suomessa helatorstai oli vielä 1800-luvulla yksi tärkeimmistä juhlapäivistä.

Vanhassa maatalouskulttuurissa helatorstaita edeltävän sunnuntain, rukoussunnuntain, ja helatorstain välisinä päivinä, kanttaanpyhinä, kuljettiin kulkueina pelloilla rukoilemassa hyvää satoa.

Vanhan kansansanonnan mukaan helatorstain päivä oli niin pyhä, ettei silloin ruohokaan kasva.

Lisäksi löysin, että: Pakanuuden ajalta periytyvä hela on kevään juhla, joka ajoittuu kylvökauden alkuun, ja sitä vietetään, jotta jumalat olisivat suosiollisia ja antaisivat hyvän sadon. sopii toivoa!

Kommentit

 • plokkariukki

  Helatorstaina tai helluntaina viimeistään poikasena paineltiin kavereiden kanssa kalareissulle yökuntiin lähijärville. Joskus palelikin, ei ollut makuualustoja eikä -pusseja, viltin alla värjöteltiin tulilla yönseutu minkä kalastukselta ehdittiin.

  • Eino J. (maallikkona)

   mukavia muistoja, kiitos!
   sanotaan, että tavat luovat elämään ja kulttuurin, ja sitähän nämä juhlapäivät tekevät. Ja mukavaa se on kun on ollut kavereita. Lapsuuden kaverit ovat niitä pysyvimpiä. Tulevat omakotitalon rakennukselle, muuttoihin ja juhlapyhinä ym. kyläilemään …

   Muistan tuosta kylmästä kun aikuisiällä läksin pyöräretkelle kesäkuun alussa, teltassa oli todella kylmää vain parin asteen lämpimässä – ostin tuon jälkeen kunnollisen makuupussin ja heitin menemään sukulaisilta saadun ikivanhan mallin. Kylmää se oli aloittaa työmatkapyöräilykin toukokuun alussa, tosin karaisevaa. Nykyisin ajetaan jo talvellakin kun on nuo varusteet kehittyneet. Erällä käynti se on miesten ikiaikainen puuha.

Jätä kommentti

*