Keskusta tippuu hallituksesta 2021?

Vaalien tulos oli 2019 oikeastaan yllättävä. Paikkajakohan oli (hallituspuolueet tummentaen):

SDP                     40

PS                          39

KOK                      38

KESK                 31

VIH                     20

VAS                     16

RKP                     9

KD                          5

LN                           1

Å                              1

Hallitus saatiin keväällä 2019 kasaan kohtuullisen vaivattomasti.

Sosialidemokraattisen puolueen silloisen puheenjohtajan toimintaa hallituta kasattaessa suorastaan kehuttiin. (Perustuslakivaliokunnassa vuonna 2021 toimivasta Antti Rinteestä tässä puhutaan.) Ilmankos silloin eronneen hallituksen jäsenpuolueet tahtovat jatkaa hallitusohjelman toimeenpanoa.

Pohdin postauksessani 7.12.2019 edelleen:

Jos jotain muuttuisi, ja jokin tilannetta muuttaisi, keskustapuolue saattaa jäädä arvopainotuksissa hallituksesta siihen kutsumatta. 31 paikkaa olisi korvattava jollakin tavalla – vaihtoehtoja olisivat perussuomalaiset tai kokoomuslaiset – kumpikin tekisi hallituksesta vahvemman.

Oletettavasti myös vihreät vetäytyisivät hallituksesta, jos perussuomalaiset astuisivat riviin, tai kokoomuskin, mutta oppositiosta valtaan nostettu puolue riittäisi enemmistön muodostumiseen.

En nyt enää muista, ketkä sulkivat perussuomalaiset hallituskumppanuudestaan, mutta lehdistössä on viimeaikoina (2019) ollut jo jutustelua siitä että ns. perut alkaisivat jälleen olla salonkikelpoisia – että yhteistyötä viriteltäisiin, tai lähdettäisiin mukaan jos ja kun se suurimpana puolueena kenties aikanaan tunnustelee hallituspohjaa…. Kannatus kun kyselyissä nousee. (2021: ja on edelleen ollut nousussa, jo sos.dem. puolueen ohi)

Saapas nähdä miten muodollisiksi ajatellut hallitustunnustelut päättyvät. Kokoomus toisi hallituksen taakse myös ’oppositioon’ jääneen valtamedian – alkaisi taas Rinteenkin johtaman ohjelman toimet näyttää valoisimmilta … sanoisin. (Ymmärtääkseni 2021 mennessä on sanomalehdistön asenne ehkä hieman oppositioasemassaan asettunut Rinteen ajoista, mutta kovin oikeistolaistahan meidän valtamediamme silti on?)

Aikataulu on ainakin varman päälle (7.12.2019), hallitus nimitetään jo tiistaina (Marinin hallituksestahan sitä puhuttiin). Helppoahan se on valmiiseen pöytään käydä, ja kukapa tietää vaikka vielä jopa Rinteen johdolla uudelleen yrittäen – demarien Tanner koki aikoinaan myötä ja vastatuulta, eikä lannistunut helposti, joten pohdiskella sopii.

Jos keskusta todella lähtee hallituksesta (väläytetty äskettäin erään lehtitiedon mukaan), saattaisi Antti Rinteen johdolla muodostua vuoden 2021 puolivälissä uusi hallitus jälleen sutjakkaasti, loppuvaalikaudelle. pohdiskella sopii

Kommentit

  • Matti

    Mielestäni keskustalla olisi ollut ”tuhannen taalan paikka” kaataa hallitus ja sitten aloittaa uuden hallituksen kasaaminen, vaikka perussuomalaisten johdolla 2021: Mutta kun ei, pelkkä vatvominen vain jatkui erosta juupas, eipäs systeemillä. Keskustalla oli vain pelko oppositioon jäämisestä seuraavassa hallituksessa.

    • Eino J. (maallikkona)

      Kiitos kommentista. Vaalien alla kaikki politiikka innostaa. Laidasta laitaan. Maa on vakaa ja enemmistö päättää. Arkirutiineista, isoissa kysymyksissä tarvitaan Paasikiven-Kekkosen linjoja, suurempi enemmistö siis.

Kommentointi on suljettu.