Kevätkuu – pääsiäisruohoa

Allakan maaliskuu on ansaitusti vuoden kevätkuu.

Nykyisin näkee enää harvoin, että tallin takana hevosenlantakasa höyryää pakkasella. Palaessaan lanta tuottaa lämpöä. Hevosen lantaa käytettiin aikoinaan pehkuihin ja lehtiin sekoitettuna kasvilavojen alla lämmön lähteenä. Voi näin tehdä nykyisinkin, ainakin jos on hyvissä väleissä hevostallin omistajan kanssa.

 

Kasvilava kotona

Ilmeisesti kasvilavojen lämmittämiseen voisi rakentaa Kuopion torin ja kävelykatujen alle tehdyn lämminvesiputkiston. (Sähkölämmitystä en tekisi, koska se voi joskus mennä oikosulkuun ja aiheuttaa vaaran, mutta muitakin menetelmiä varmasti on kaupasta saatavissa.)

Nykyisin on esimerkiksi muotia tehdä rakennusten katolle puutarha – viheriö. Tällöin alla ovat valmiiksi lämpimät asuinhuoneistojen kerrokset ja käytettävissä on kiinteistön lämmitysjärjestelmä. Oikein hyvä idea. (Omat varjopuolensakin asialla varmasti on, muta rakennusmestarit ne ratkaisevat.)

 

Kevätkuu:

Kuinka paljon sisältääkin tämä ainoa sana! Kuinka paljon kaihoa, toivoa, mutta myöskin – työtä. Vielä lepää lumi paksuna yli suurimman osan maatamme ja pakkanen paukkuu vielä usein sangen ankarana, mutta taistelu kumminkin on alkanut sen ja auringon kesken, joka päivä päivältä nousee yhä korkeammalle.” Vielä on aikaa kukkaskuukauteen, toukokuuhun, mutta Ossian Lundén kuvailee elävästi tehtäviä ja oloja kotipuutarhassa, koristekasvitarhassa ja kasvihuoneissa, Kotipuutarhan Työkalenteri, (Otava 1912)

 

Uusia kasvilajeja sekä puutarhaoppaita on kehittynyt esimerkkikirjani julkaisemisen jälkeen. Entisajan oloihin kannattaa silti jokaisen joskus tutustua – se oli oikeastaan aitoa luomuviljelyä. Toisaalta, eräitä menetelmiä ja aineita on ilmeisesti nykytieto syrjäyttänyt, mutta luonnollisia keksintöjä tai havaintoja kirjoista varmasti voi tehdä.

 

Oma tarhaus 2019

Mitäpä tekisit maaliskuussa kotipuutarhassasi, kenellä onni on sellainen omistaa, ikkunapuutarhassasi kodin ikkunalaudalla ja kasvihuoneessa, ehkäpä lasitetulla parvekkeellasi?

 Malleja naapurilta

Savon Sanomat julkaisi äskettäin jutun kotipuutarhurin kevätaskareista, miten taimetus toteutuu jne. Kannattaa kokeilla ja aloittaa. Kohta on aikaa kylvää pääsiäisruoho lautaselle. Kuinkahan se onnistuu kotona? voisi alkuun kokeilla. Pääsiäinen ajoittuu 2019 huhtikuun loppupuolelle, joten pääsiäisruohon kokeiluun on hyvin aikaa – voi saada tuuhean kasvuston.

Kuivilla alueilla istutetaan puita ja yritetään vallata viljelysmaata takaisin …

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Hyviä uutisia!

    Yle kertoo uutisessaan, lainaten Metsäalan lehteä, että NASA on kartoittanut Maapallon vihreystilannetta jo 20 vuoden ajan, ja metsäinen ala on kasvanut lähes Amazonin viidakon verran, Kiinassakin suorastaan Suomen pinta-alan verran – toinen suuri kasvattaja on Intia, joka on kilpaillut asiassa Pakistanin kanssa.

    paas kahtoon: https://yle.fi/uutiset/3-10668517

Kommentointi on suljettu.