kiinalaisia aarteita

Kiina on tuottanut meille edullisesti mahtavan määrän tavaraa ja kaikkea muuta tarpeellista. Kiinan historia on pitkä ja loistelias; kirjoitustaito, akrobatia, menestys urheilussa, näytelmätaide, Kiinan muuri jne. Kukapa olisi tahtonut jäädä vaille läpikuultavaa riisiposliinia tai silkkiä?

Silkin valmistus keksittiin Kiinassa tuhansia vuosia sitten. Kaiketi jo 5000-luvulla eaa. (1) Kiinalaisessa vuonna 1322 kirjoitetussa lähteessä keramiikkauunien sanotaan toimineen jo Tang-dynastian aikaan 620 – 900. Säännöllinen toiminta alkoi hieman myöhemmin Song-dynastian aikana. (2)

Takavuosina tuotantoa siirrettiin Kiinaan, puhuttiinkin Kiina-ilmiöstä. Maailma löysi Kiinan.

No, silkkitie johti Kiinaan muinaisina aikoina. Kauppa kävi. Sen kautta kuljetettiin silkkiä, norsunluuta, kultaa ja jalokiviä ym. Roomalaiset innostuivat silkistä jo 100-luvulla eaa, kun Aleksanteri Suuri oli avannut reitin ja kiinalaiset tahtoivat vaikuttaa maailmalla.

Niin,

Tšingis-kaani valloitti suuren osan Aasiaa 1200-luvulla, jopa silloisen Kiinan. Ja mongolit olivat jo Euroopan porteilla – kävelivät tullessaan venäläisten yli.

Mongolit olisivat kyenneet valloittamaan koko heiveröisen Euroopan ja sen myötä koko maailman – pikkuista vaille. Johtaja kuoli. Heidän valtansa ylettyi oikeastaan Laatokan rannoille saakka. Olisi se ollut jännää, jos Amerikan valloittajat olisivatkin olleet mongoleja.

Kaiketi tämän valloituksen seurauksena Kiinassa rakennettiin suuri laivasto osoittamaan Kiinan mahti. Näin suuria laivoja ei Euroopassa osattu tuolloin valmistaa.

Koolataan vuosina 1405 – 1433 tehtyjen matkojen laivasto oli Espanjan Englantia valloittamaan lähetetyn armadan veroinen, sadan laivan pintaan, kerrotaan netissä (espanjalaisilla laivastoon kuului 130 alusta).

Nämä olivat onneksi rauhanomaisia aarrelaivoja. Kiinalaiset jakoivat niistä lahjoja vieraillessaan maailmalla. Tästä nimi.

 


lähteitä mm
(1) Wikipediasta poimittua
(2) YLE Hollolan museossa https://yle.fi/uutiset/3-6204391

Tang-dynastia (唐朝 [táng cháo]) hallitsi Kiinaa 618–907. Se oli Kiinan toinen ”suuri dynastia” Song-dynastia (宋朝) hallitsi Kiinassa 960–1279 (varhaisimpiakin on).

(3) Zheng Hen laivastossa oli jättimäisiä monimastoisia džonkki-tyyppisiä aluksia. Niiden pituudeksi mainitaan jopa 164 metriä. Aluksissa oli 4 kantta ja kaksinkertainen runko. Eurooppalaiset eivät pystyneet rakentamaan näin suuria puisia aluksia (1)

(4) Pääkirjoitus SS:  https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Uusi-Silkkitie-voi-jonain-p%C3%A4iv%C3%A4n%C3%A4-ylt%C3%A4%C3%A4-Savoon/1119420;
(5) Läpäisin äskettäin hesarin kiinalaisen toimittajan testin – Kuinka onnistuin?