Kiinasta ostohyvitystä – OOOOO kisat

XXV talviolympialaiset järjestetään 6.–22. helmikuuta 2026 Italian Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa. Jos boikotoit Kiinan kisoja, katse suuntautuu Italiaan. Jäikö Pekingin kisoista ketään pois, on arvailujen varassa – kovin politiikka kuitenkin pisti esiin kisojen alla.

Ainahan sitä olympialaisissa ja maailmanmestaruuskisoissakin politiikkaa on mukana ollut – yleensä itä- ja länsiblokkien välillä. Tai kommunismin ja kapitalismin kesken. ja demokratian ja diktatuurien kesken.

Kisojen katselu on jäänyt vähiin ja väliin – kaiketi boikottimielessä. Muistaakseni edellisistäkään en katsonut sinänsä yhtään jaksoa – kaiketi olen avajaiset aina seurannut. Nyt  en niitäkään. Onniteltakoon kisojen voittajia ja osallistujia urheudesta! Kaikesta huolimatta pidettäköön kisasuoritukset ja suorittajat erillään politiikasta. Hyvä suoritus ansaitsee kunnioitusta ja liikuntaharrastukset kannatusta. Oikein hyvä siis.

 

Olympiarenkaat ovat maailman tunnetuin tuotemerkki. Näin se on nähtävä.

Heräsin tuossa viikko- pari sitten ajatukseen, että kiinalaiset antavat ostohyvitystä kalliin olympialaisen muodossa – taitavat maksaa kymmeniä miljardeja lännen kustannuksin. Ajatus juontaa siihen, että tuotanto on siirtynyt Kiinaan – aikoinaan ns. halpatuotanto. Voinee kai sanoa, että olympialaisia voisi kutsua ostohyvitykseksi – tai ostopalautuksiksi.

 

Ostohyvitys voidaan maksaa esimerkiksi etusetelinä, tavarana tai rahana. Ostohyvitys on siis ostajille ostotapahtumaan sidottu rahapalautus. Nyt siis urheilutapahtuman muodossa, tukien alkuperäisen olympiakisan ajatusta yhteisistä kisailuista. Kuinkahan paljon se on Suomen ostojen määrä Kiinasta? tai muun läntisen maailman?