kinkun paisto käsillä

Kaupan altaassa ei näkynyt kinkkuja, vaikka se kuuluu suuriin juhliin. Käsitykseni mukaan kinkkuja paistettiin pitoihin muinakin aikoina vuodesta. Sinänsä ruho käytettiin tarkkaan hyödyksi, kaiketi makkarana tähteet nykyisinkin. Pitkän paaston jälkeen, ken tapaa vielä noudattaa, on sinänsä oikein aloittaa ylensyönti kevyesti.

Paasto keväällä on sopiva ajankohta, sillä talven varastot alkoivat hiipua. Suolaliha lihakorvossa, jyvät laarista, nauriit kellarissa. Paasto jatkoi talviruokinta-aikaa sopivasti ja usein tarpeeseen.

Mämmin tarinaakin olen pohtinut usein. Jos jauhoja oli, vellien lisäksi paistaminen on yksi tapa kypsentää, ja oluen pano tietenkin toinen. Mäski siitäkin jää, mutta olut on säästänyt monen hengen siivottomissa kaupungeissa, misä juomavesikin on ollut paikoin pilaantunut ja tautien levittäjä.

Mitä muuta kotimaista pääsiäispöytään on? Paljonkin hyllyistä löytyy. Jopa tomaatit ja kurkut, sun muuta vihantaa. On se mukavaa kun ei ole pula-aika, vaan kaikkea saa mitä tahtoo. Ulkomaisiakin tarvikkeita rekkakuormittain.

Onneksi korona on kasvattanut lähiruoan kysyntää. Oikein hyvä sivuvaikutus. Ravintolat myyvät menuja ulos noutoruokana, ja kaiketi jotkut kuljettavat ruuat jopa kotiovelle.