Kirje Joulupukille 2021

Olen ollut kiltti – ovathan tontut näin Sinulle kertoneet. Tonttuja näkee joskus ja toisinaan, ja heistä saa myös lukea. Pukki lienee sanontana peräisin näistä pässinpäistä, mutta tonttu on ollut maahisina tai metsäläisinä sanastossamme varmasti kauan. Pitkään siisn.

Pohdiskelin, mitä joulupukille kirjoittaisin. Lapsuudesta muistan, että kirje pukille viedään ulos , tarkasti pohjoispäädyn ikkunan alle, aivan lintulaudan viereen. Pukin tontut noutavat kirjeen yöllä. Hieman jännittää. Pukki tulee itse jouluaattona. jännittää. Mihin kirjeen laittaisi kaupungissa ja aikuisikäisenä? postilaatikkoon ja Korvatunturin osoitteeseen? sellainen kuulema on, ja postia sinne kertyy säkkikaupalla. Ehkä e-kirjeenä sittenkin, nykyaikana?

Havaitsin, että kaupassa oli tähän tarkopitukseen kirjepaperia, tavallista ja koristeellista juuri joulupukin kirjeeseen valmistettua. Kirjoitan tavalliselle paperille ja taittelen sitten arkin huolellisesti. Lähetän ennakkokopion, tai näin viimetingassa myös sähköviestinä.

Kirjoitan Sinulle, hyvä joulupukki, vaikka isoveli kertoikin, että joulupukkina oli naapurin setä. Veli ei tiennyt, koskapa näin Sinut myös viime jouluna (vaikka naapurista aika jätti), eli veli oli siis väärässä.

Tänä vuonna tahtoisin autoradan, sellaisen kilpa-autoradan missä on monta autoa vierekkäin, ainakin kaksi. Tahtoisin uudet sukset ja pulkan, saa olla kelkkakin. Laskemme piharinteessä mäkeä. Voisit laittaa myös uudet sukat, villapaidan, käsineet, hatun ja alusvaatteita,  kuten jouluna Sinulla on ollut tapana. Saa laittaa pelejäkin mukaan ja eritoten kirjoja. Saavat olla kirpputoriltakin jos ei ole laittaa uusia. Muistinkohan kaikkea tarpeellista. Kirjoitan ennen joulua, jos vaikka aiemmin unohdin jotain ja muistat paremmin. Ruokia ei tarvitse tuoda, kun ne laitetaan kotona itse. Voisi tietysti olla joulumakeisia, jos liikenee.

Niin ja melkein unohdin.; Laita niitä suomalaisia. Tahtoisin nimittäin, että naapurin Villellä ja Maijalla olisi töitä, ja etelämpänä kaikilla sukulaisilla – koko pitäjällä. Meillä kun oli ennen satoja vaatetehtaita Suomessa ja autojakin tehtiin ja kännyköitä.

Ja jos saa pyytää, meille tarvittaisiin uusi auto – sekin voisi olla Suomessa tehty. ja kännykkä ja televisio, kun tuli mieleen. Jos ei nyt niin ensi vuonna sitten.

Jos löydät, niin alusvaatteetkin ja puserot olisivat suomalaisia, naapureitten tekemiä. Jos tuot joulukahvia, se saa olla ulkomailta kun sitä ei meillä kasva. (rähinäviinaa ei tarvitse tuoda – naapurit antavat sitä toisilleen ja torin kupeessakin sitä jaetaan)

Made in Finland. lukee niissä tavaroissa. hei hei, olen ollut kilttinä!

Kommentit

 • Leena Raveikko

  Hyvä juttu, Eino. Pitkä oli toivelista mutta hyvä tarkoitus takana: suosia suomalaista. Se on kyllä nykyisin vaikeaa. Vaatteetkin on lähestulkoon kaikki ulkomaista alkuperää, ellei osta niitä oman kylän käsityömyyjäisistä.

  • Eino J. (maallikkona)

   kiitos kommentistasi – ja kehuistasikin
   tuo toivelista on hieman kuin valtion budjettiin esitettyjä muisteleva, punakynä ne sitten karsii. Autot ja tällaiset muistelen sisältyneen lapsuuteni kirjeisiin joulupukille. Sainkin silloin muovisen kuorma-auton joululahjana ja myöhemmin peltisen vauhtipyörämekanismilla varustetun loistoauton, mitä viritettiin lattiaa vasten heiluttamalla, minkä jälkeen auto pyyhälsi tuon vauhtipyörän voimin kovaa haipakkaa.

   kirjeet joulupukille tuottivat varmasti tuloksen, joten odoteltava on nytkin, eli että kuinka vuoden mittaan käy. Tässä en nyt toivelistaa käynyt läpi, mutta uutta autoa esimerkiksi tuskin tulee hankittua, mutta, kenpä tietää.

Kommentointi on suljettu.