kirkon rappusilta

Suosittu Joulu ja iki-ihanat tunteelliset Kauneimmat joululaulut koittavat varsin pian. Myös kaupallinen joulu on kukkeimmillaan – lahjoja kerätään.

Kirkon hallintoon liittyvät kirkkovaalit on käyty – Lämmin onnittelu valituksi tulleille – Menestystä vaativassa luottamustehtävässä!

Mikä Kirkko on?

Yhteisö. Tai ehkä enemmänkin kuin jäsentensä muodostama  kokonaisuus, onhan kirkolla historia, sanoma ja toiminta tässä ajassa.

Evankeliumi, mitä ilosanomaa on erään kirkonmiehen sanoin julistettava tässä ajassa – siis tavallaan nykykielellä ja nykyihmisille. Parempikin selostus on varmasti olemassa, esimerkiksi käynee se minkä evl-sivustolta voi kirkkoyhteisön laatimana lukea.

Muitakin kristillisiä yhteisöjä on, joten käsitettä voi laajentaa, ja lisätä eri ukonnoillakin, jos niin tahtoo. Aiheesta on hyllymetreittäin kirjaston aineistoa sekä dataa.

Kirkon alku tietenkin vie meidät Jerusalemiin yli parin tuhannen vuoden taa. Joulusta se alkaa, tai miten ihmiselon alku sitten määritelläänkin – uskonto syntyi sitten myöhemmin. Tottahan uskonto ja Jumaluutemme oli jo tuota aiemmin, mutta Se muutos, mitä kristinuskoksi sanotaan, ajoittuu tietenkin tuohon ensimmäisen joulun ja pääsiäisen väliseen ajanjaksoon.

Kirkko on komeita rakennuksia pitkin maailmaa, mutta tärkeinhän siinä on Se Henki, mikä kirkkokansan keskuudessa vallitsee – kuten sanotaan, kirkko ei ole seiniä (joten rakennuksista on voitu ja voitava luopua).

Teemakuva on Kuopion Tuomiokirkon portailta – kerrankin katsottu kirkolta päin näkyvää maisemaa. Juhlavat näkymät.

Eipä sitä suotta sanota, että esivanhempamme rakensivat kirkon keskelle kylää.

Varhaisin kirkko lienee ollut Kuopiossa Maaherran palatsin puistossa – Brahen puistokos se on nykyisin – ja toinen Kaupungintalon paikkeilla – vai olikos se vanhin juuri siinä.

 

Kauneimmat joululaulut ja eräät jouluaiheiset konsertit tuovat monelle sen oikean Joulun. Sanoma löytyy laulujen sanoista ja tunnelmasta – urkujen ja kirkonkellojen soinnista – kirkollisista toimituksista – puheista ja arkielämän toiminnasta.

Joulun sanoma löytyy tänäkin jouluna.

 


PS: teemakuvasta on poistettu pari-kolme immeistä, minkä vuoksi puiston kukkapenkki on retusoitu ja hieman alkeellisilla välineillä sen symmetria jäi puolitiehen, mistä pahoittelu puutarhurille, jos tarkkaavainen lukija kömmähdykseni havaitsee. (punapuseroinen henkilö oli etualalla siis).