Kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta

Oli mukava lukea sodissa palvelleen lotan muistelmateos, talousneuvos Hakkarainen oli osallistunut niistä kaikkiin. Sotien jälkeen hän oli tehnyt pitkän työuran Suomen naisten työpaikkojen hyväksi perustetuissa yhtiöissä – pääasiassa työpaikkaruokailun saralla pitkin Suomea, ja muonittaen suurtapahtumia, kuten 1952 Helsingin olympialaiset.

 

Jäin miettimään, mitä naisväki olisi tehnyt ilman sotaa? Tai miehet?

 

Lukemista odotti myös 1900-luvun alun Wieniin sijoittunut kertomus, missä väki läksi rintamalle vastassaan eversti, tai kenraalimajuri, Mannerheimin johtamat joukot. Muistanemme kuinka tuossa monivuotisessa sodassa kävi? Ainakin Suomi itsenäistyi ja tunnustettiin sodan jälkeen.

Noina aikoina meillä käytiin myös vapaussota ja sisällissotakin – missä nimenomaan suojeluskunta taisteli yhteiskuntajärjestyksen säilymisen puolesta. Lottajärjestö perustettiin hetikohta noiden tapahtumien jälkeen sen sisarusjärjestöksi.

Termkt saattavat tässä olla erit kuin virallisissa teoksissa, mutta noin ymeistäenmaallikkokkelellä sanottuna.

Siitäpä sd sitten läksi – toisen sotajakson jälkeen ryhdyttiin rakentamaan hyvinvointivaltio yvteistyösä palka saajien ja työnantajien kanssa, ja valtio oli puuhassa yhteisymmärryksessä kolmantena.

Jätä kommentti

*