Koirille sisävessat uudisrakennuksiin

Lapsuudessani seikkaili lasten tv-sarjassa  Rin Tin Tin ratsuväen saksanpaimenkoira lännen mailla. Sotilaspukuinen pikkupoika oli ”adoptoitu” erään linnakkeen väkeen. Toinen älykäs seikkaileva koira oli Lassie.   Muita henkilöityjä eläinhahmoja on runsaasti sarjakuvissa ja piirretyissä – ne jopa puhuvat. Koiran merkkipäivänä sivuutan muut hahmot.

Onko miljoonapäinen lemmikkien sisäsiisti koirakunta ansainnut elintason noustessa kotiin oman huoneen ja käymälän? Rakennuksiin tulisi lisätä koiraperheille sopiva koiravessa. Näin koirien ulkoiluttamisessa ulkoilu olisi pelkkää liikuntaa ja jätöskasoja ei tarvitsisi noukkia lainkaan. Kannattaa miettiä. Ehkäpä alkuun koirille olisi WC:ssä oma istuin – ehkä venäläistyylinen kyykkyallas tai bidee-kaukalo – ja varakkaimmissa kodeissa oma koiran kylpyhuone.

Koiraperheille voidaan suunnitella oma kerrostalomalli ja pitemmän päälle oma kaupunginosa puistoineen.

 

Heille, jotka eivät pidä koirista lainkaan. Voi suunnitella ajatuskuvioita koirien metsästämisestä ja lähettämisestä kiinalaisille ruoaksi, samoilla kyydeillä joilla sianlihan vienti alkaa lähiaikoina vetää. Suomalainen koira on varmasti yksi maailman parhaiten ruokituista ja näin maukas. Rotujakin on mistä valita. (Autojahan kuulemma elokuvissa noukitaan jatkomyyntiin, joten ajatus on saman kaltainen – ja edellyttää jonkinlaista lainsäädäntöä koiran asettamisessa lainsuojattomaan asemaan.)

Tämän lisäksi koirille ulkona tehtyjen tarpeista  määrätään samanlainen sakko kuin ihmiselle – lienee puolenkymmentä päiväsakkoa per kerta. Näin jokaisesta koirasta kertyisi päivittäin laskien vuodessa huomattava summa tuloja. Ehkäpä kadut ja puistot olisivat siistimmät koiran jätöksistä – varsinkin jos koirien vessa siirtyisi puistoista ja kaduilta sisävessaan.

Mielessä kävi myös ruikkupuun uusi versio. Tavallisesti koirat merkitsevät nurkkapäät ja pylväät, jopa niin että sähkötolpat aikoinaan haurastuivat. Näihin suojattaviin kohteisiin voisi rakentaa, tai asentaa, aurinkokennosta voimansa saavan paimenpojan kaltaisen sähkösätkyn antavan laitteen – lehmien aitauksista tutun paimenpojan – ruikun. Koira on oppivainen, joten nämä sähköisesti suojatut paikat se oppisi kiertämään. Eräs kirjailija tosin kertoi, että esimerkiksi jälkikoirat karttava suden eritteitä, joten karkote saattaisi olla myös kemiallinen.

 

Aiemmin olen jo pohtinut susien suurta määrää – sen vähentämistä. Koiranomistajien mielenosoitus johti kiirehtimään lainsäädännön korjaamista, jotta susista päästäisiin Suomessa tyystin. (syödäänkö kiinassa susia? kuten koiria – että voisiko ne siirtää sinne?)

Kommentit

 • Maire Kröger

  Inhoan koiria. Niitä on jokaisessa ruokakunnassa, melkein. Varsinkin kaupunkioloihin ei haukkuvia koiria pitäisi ottaa. Kerrostalo kaikuu haukunnasta, perheellä on 1-3 koiraa ja kas kummaa arvojärjestys näyttää olevan. ensin koirat, sitten vasta lapset. Pienenpienet vasta kävelemään oppineet taaperot lyllertää perässä ja koirat ylhäisesti ensimmäisenä. Tulee niin surku sitä pientä lyllertäjää… Ja ne jätökset ! koirahan on syytön, mutta se älykääpiö onkin siellä narun toisessa päässä. On se niin kivaa se lällö kengänpohjassa, yäk!

  • Eino J. Pennanen

   Kiitos kommentista!
   noista jätöskasoista on ratkaisuidea sisäsiistin koiran osalta – että oma potta WC:ssä. Koirankasvattajat opettavat, että koira on arvojärjestyksessä perheessä alin – mikä tulee opettaa. Saattaa olla niin, että älykäs koira tuossa lasten kanssa on ”vahdissa” kun kulkee edeltä. Moni koirarotu on tällaisessa puuhassa omiaan.
   Niin, joskus postasin että koira ei oikeastaan sovi kaupunkiin lainkaan, vaikka viimeisimmän tiedon mukaan niitä alkanee olla jo lähemmäs miljoona – edellinen päivitykseni oli ½ miljoonan paikkeilla. Monta koiraa samassa perheessä viittaa ajatuksissani ”brittiloordeihin”, joilla niitä kartanossa oli lauma (osa kettujahtiin sun muuhun, osa varmaankin vartiointiin tai lammaspaimeniksi ..)
   Haukkumisäänet osalla koirista ovat todella suuria, mutta toiset oppivat kaupungissa senkin, että ovat sisätiloissa sopuisia.
   (Jos koiraa ei ole, ei ole meluakaan, joten olematon koira on usein paras).
   Palvelukoirat varmasti hyväksymme, mutta ne ovatkin pääasiassa hyvin koulutettuja – ja tarpeellisia.

Kommentointi on suljettu.