Suomi – Eurooppa – Naurusaaret

Uusia näkemyksiä rauhallisesti odottaen

Politiikka on vaarallista monissa maissa.

Tiedetään että esimerkiksi Ranskan vallankumouksessa giljotiinia käytettiin paljon. Jonoon joutunut teknikkopoloinen seurasi jonon etenemistä. Kun terä jäi jumiin jatkuvasti, henkilö päästettiin vapaaksi. Kun teknikko suunnittelee ja korjaa, hetken pohdittuaan teknikko huudahti: vika on tässä – ja laite toimi jälleen.

Onkohan sananvapausaalto laantunut Euroopassa sen jälkeen kun terroristien pommit alkoivat paukkua nurkissa? Uskonnollisista pilapiirroksista ja sananvapausmarsseista puhutaan nyt kovin vähän? Ehkä itsesäilytysvaistomme on herännyt tai uutiskynnys on noussut?

Lämmin teema

Kirjoittaja peitti rinnat ja aseet tunnetusta Ranskan vallankumouksen ikonista, vaikka paljaat rinnat kuvaavat perinteisesti kulkueen asian merkittävyyttä ja aseet tilanteen vakavuutta. Toivottavasti kukaan ei pahoita tästä rauhanomaisuudesta mieltään. Toinen kuvateema ounastelee että ilmaston lämmetessä saattavat trooppiset kasvit saavuttaa myös Kuopion – ehkä jo 100 vuoden kuluttua.

Suomi ja Naurusaaret

Tästä kirjoituksen teema kulkeutuu lämpimiin maihin ja pakolaiskysymykseen. Australia on ilmeisesti ratifioinut samat YK:n pakolaissopimukset kuin Euroopan valtiot ja Suomi? Australia on järjestänyt erään tv-dokumentin mukaan maahan pyrkivien siirtolaisten vastaanoton ostamalla palvelun kolmannelta valtiolta – tuossa tulee Naurusaaret mukaan kertomukseen. Ilmeisesti yksi paikoista on Nauru – muitakin vastaanottokeskuksia oli perustettu, pääasiassa saarivaltioihin.

Tuli vain mieleeni, että Suomi voisi liittyä Australian sopimuksiin ja majoittaa kotimaastaan lähtemään joutuneet samoihin keskuksiin odottamaan kotimaansa olojen vakiintumista kaikessa rauhassa lämpimässä ilmastossa oleskellen.

Onhan meillä tietysti omakin lähisaaristomme, kuten Ahvenanmaa. Vastaavasti voisimme tukeutua ostopalveluun Virosta, Venäjän Karjalasta ja                                 pitkän siirtolaiskokemuksen omaavalta Ruotsilta.

Eurooppa ja Naurusaaret

Euroopan tasolla toimisi jo aiemmin esittämäni turvakaupunkijärjestelmä Aasiassa ja Afrikassa, uusi Troija ja Karthago, joiksi työnimesin hankkeen. Veneilijöitä pelastavat laivat kuljettaisivat maihin pyrkivät kyseisiin kaupunkeihin turvaan. Yhtäältä, voisihan tällainen vastaanottosaari olla esimerkiksi Kypros ja Mallorca. Ihmettelin takavuosina, miten samat hyväntekeväisyysideat ovat toteutuksiltaan eri maissa ja eri mantereilla tyystin erilaisia – vai ovatko.

YK:n on toimittava ponnekkaammin ihmisarvoisen rauhantilan ylläpitämisessä eri valtioissa. Pakolaisuus ja siirtolaisuus on vain välivaihe, ei  lopullinen ratkaisu.

 

 

KUVA: Rinnat ovat erään alkuihmistutkimuksen mielestä pakaroiden vastine seisomaan nousseelle ihmiselle – kenpä tuon tietää, mutta liitin tähän loppuun ettei kukaan pahoita mieltään kun peitin rinnat (ja muutkin aggressiiviset vallankumousaseet teemakuvasta); kulttuureissa on monia eroja pukeutumisen suhteen ja muutoinkin – pyrkimättä kohahduksiin

Tämä kirjoitus on tarkoitettu perjantaille mutta olosuhteista johtuen, se vaihdettiin Palmusunnuntain tunnelmiin. Lue sekin.