Korona leviää vilkkaasti joululiikenteessä

Kaupunkilaisen joulun viettoon liittyy oleellisesti paluu maaseudun rauhaan, lapsuuden kotiin, mökille, maaseudun sukulaisten luo ukkilaan tai mummolaan taikka sisarusten luo, kun se suinkin on ollut mahdollista. Hotellitkin ja hiihtokeskukset taitavat kantaa kortensa kekoon, vaikka moni hotelli taitaa olla kiinni erityisesti joulun aikaan.

Suksi luistaa tänä jouluna varmasti hyvin.

Vain ani harvoin tuo joulun muuttoliike on jäänyt tekemättä, vaikka eri aikoina matkustelu maalle tai ulkomailta koti-Suomeen on tietenkin ollut joko vilkkaampaa tai miedompaa. Tässä muistuu mieleen unioniin liittymisestä järjestetyn kansanäänestyksen jälkeinen joulu; tuolloin kaupunkilaisväestöä ehkä jäsenyyttä kannattanut tulos hieman nolotti, tai olivat ylpeähköjä siitä ja osuudestaan, ken tietää, mutta maaseudulla isien, äitien ja sisarusten uskottiin kenties vastustaneen unionin jäsenyyttä eurooppalaisittain orientoitunutta väestönosaa enemmän – herrojen huaveita, sano.

On odotettavissa, että uusi koronavariantti leviää vilkkaasti ympäri Suomen joululiikenteen mukana – näin saanee olettaa. Johan sitä taas on, uutta koronaa. Kertovat että pääkaupunkiseudun alueella tämä omikron on jo vallitseva. Näin lienee jo Yhdysvalloissakin ja mistä muualta vain tietoja kantautuukin.

Tänä jouluna on syytä pysytellä kotosalla. Ostaa joulukuusi torilta tai koristella keinotekoinen ja säilöä se varastoon tulevaa käyttöä varten. Niin, ja vielä ehtii ostella tai paistaa perinteiset piparit ja laatikot kotonakin kaupungissa. Sähkö tosin on kallista kaupungissakin, mutta mikäs se on sen parempaa kuin kotoisen tuvan uunissa paistettu kinkku ja entisajan hieman nokinen arinaleipä, kun äiti on jälleen laittanut kystä kyllin ja saa lapsosensa maailmalta kerran vuodessa kotinsa lämpöön.

Turvavälit, maski, käsidesi, koronapassi ja rokotukset, siinäpä niitä avainsanoja jouluunkin.