Korona lisää tasa-arvoa 📈✔️🔻⚖️⚰️🔬🕓🌡️🐍😥😷🐣

Jos olen päätellyt oikein, entisajan suomalaisilla heimoilla oli vahva tasa-arvo, millä nykyisin ymmärretään miesten ja naisten samanvertaisuutta niin lain kuin yhteiskunnankin edessä – tai näiden keskellä. Asiasta on oikein Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986). Lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä. 

Voisiko tuosta lakitekstin johdannosta sitten päätellä, että lain tarkoituksena on huonontaa miesten asemaa erityisesti työelämässä? Kenpä tuon voisi sanoa, mutta 0-pelissä taitaa käydä niin, että jos toisen asema paranee, toisen huononee? Saattaisi kyllä johdatella niinkin, että samasta työstä maksetaan sama palkka, eli kummatkin sukupuoliryhmät menestyvät yhtä hyvin.

Mielestäni aikoinaan ns. entisajan Suomessa vallitsi jo tasa-arvo, mutta ulkoa tuotu uskonto ja ns. eurooppalaistuminen sen hetkeksi kyykyttivät. –  toiminta palailee vanhoille uomilleen, jolloin pohjan-akat olivat tarujen vahvoja vaikuttajia, ja talojen emännätkin, kun miesväki oli erällä tai sotimassa naapuriheimon kanssa.

Niin, entisaikaan (myös) naisen tuli olla vahva – vankka. Jaksoi tehdä työtä!

Kirjoitus- ja lukutaito levisivät Savoonkin 1800-luvulla.

Kansaa ryhdyttiin valistamaan tositoimin vasta kansakoulussa. Lukkarin koulut alkoivat huomattavasti aiemmin. – Koulu oli avoin alusta alkaen sekä tytöille että pojille. Tämä lisäsi tasa-arvoa jos mikä.

Alkuun koulu oli vapaaehtoinen. Muistan juttuja, että silloisista suurperheistä saatettiin panna koulun penkille kovapäisimmät, että oppivat lukemaan. Yleensä kouluutielle laitettiin kaiketi aina lahjakkaimmat, etteikö varakkaimpien jälkeläiset. Tavallinen kansa joutui tekemään leipätyötään.

Hoksasin netistä, että Minna Canth osasi verkostoitua – jo 1800-luvulla.

Varmasti hän avasi porvarillisessa yhteiskunnassa polkua myöhemmälle työväestön elinolojen kohentumiselle kirjoituksillaan ja toiminnallaan.

Muistamme historiasta sivumennen sanoen, ja nykyhallituksesta sinänsä, että Suomessa oli maailman ensimmäinen sosialisti pääministerinä itsenäistymisvuonna 1917.

Mainittu senaattori-pääministeri Oskari Tokoi sai myöhemmin kansalaissodan aikaan kuolemantuomion sekä voittaneilta valkoisilta että hävinneiltä punaisilta. Hän eli maanpaossa – pistäytyi toki lex-Tokoin luvalla olojen tasaannuttua 1960-luvulla ja keräsi Amerikan presidentin kanssa avustusrahoja Talvisodan aikaan.

Uskoakseni Canthin kirjoitukset raivasivat tietä paremmalle työväen kohtelulle Suomessa! Mielestäni aikoinaan Suomessa vallitsi jo tasa-arvo, minkä uskonto ja ns. eurooppalaistuminen hetkeksi kyyk

Nähdäkseni Minnan aikoina erityisesti köyhän perheessä työ oli tasa-arvoista, koska työ oli raskasta naiselle ja miehelle. Lapsuuden kertomuksista on jäänyt mieleeni, että kumpikin kävivät tarvittaessa savotalla, peltotöissä ja navetalla. Työssä tarvittiin voimaa, heikot sortuivat – rasituksiin ja tauteihin.

Tasa-arvoa olen pohtinut usein myös esimerkiksi naistenpäivään liittyvissä kirjoituksissani.

YK on asialla maailmanlaajuisesti, mikä on varmasti hyvä asia eri kulttuurien yhdenmukaistamisessa tässä suhteessa. Aamutuimaan olin sitä mieltä, että koronavirus lisää tasa-arvoa, tai että SE on tasa-arvoinen, kun jokainen tartunnan voi saada, ja vaivattomasti.

Silmäilin 26.3.2021 YLE-verkkosivustoa, ja sieltä bongasin oikeuskanslerin sanoneen, että korona lisääkin epätasa-arvoa, koska eri henkilöstöryhmillä ja yhteiskuntaluokilla on erilaiset suojautumismahdollisuudet. Eräät voivat esimerkiksi tehdä etätyötä – viittasi ylempiin toimihenkilöihin, siis herrakaartiin. Poimin lainauksen ao. sivulta (jos lainaus on liian suppea, pahoittelut!)

Oikeuskansleri huomauttaa, että korona on jo asettanut kansalaiset tyystin eriarvoiseen asemaan. Ylemmät toimihenkilöt voivat tehdä etätöitä, kun taas esimerkiksi hoitohenkilökunnalle ja palvelualan työntekijöille tämä on mahdottomuus.

ja tämä postaus piti olla esillä jo Minnan päivänä, joten loppuun:

Hyvää Minna Canthin päivää – tasa-arvon päivää!

jokainen päivähän on tasa-arvon toteutumisen päivä …

Kommentit

  • Matti

    Mitä tarkoittaa tasa-arvo miesten ja naisten välillä. Mielestäni se on jo sanomattakin täysin selvää, että miehet ja naiset ovat saman arvoisia ihmisinä. Mutta tämä perustuu eri maiden tapaan alistaa naiset orjan asemaan. Sitten koronaan, joka mainittiin jo jutun otsikossa. Korona on ollut jo 1600 luvulla, erään dokumentin mukaan, joka tuli tänään aamupäivällä. Että sen mukaan Korona ei ole mikään uusi vitsaus ja samaan aikaan 1600 luvun kahta puolta oli myöskin ns, musta surma niminen vitsaus.

    • Eino J. (maallikkona)

      6.6. ohjelma jäi näkemättä, mutta epidemioita niihin vuosiin ajoittui. Jokin kirja pulpahti pinnalle aihetta hakiessani. Taudit kiertävät, ja voi olla että silloinen epidemia on tunnistettu. Kiitos kommentistasi!

Kommentointi on suljettu.