Korvapuustipäivä 4.10. ❤ !

Varmaankin jokaisessa tee- ja kahvihuoneessa on tarjolla korvapuusteja. Ruotsalaiset kutsuvat suomalaista korvapuustia kanelipullaksi. Sitähän se on. Ilta-Sanomien verkkosivulla kerrotaan, että kaneli auttaa ärtyneisyyteen, masennukseen ja päänsärkyyn sekä tekee hyvää sydämelle. Lehti kertoo myös, että erään tutkimuksen mukaan kanelin ja kurkuman lisääminen ruokaan vähentää rasvaistenkin aterioiden haittavaikutuksia.

Askel terveyteen -sivusto puolestaan toteaa kanelin hyödyistä, että kaneli pitää huolta ruuansulatusjärjestelmästä, koska se auttaa kontrolloimaan suolikaasujen muodostumista ja ehkäisee ilmavaivoja, ja kanelia voidaan käyttää myös oksentelun ja ruuansulatusvaivojen hillitsemiseen. Jutun otsikko sisältää sanan: lemmenlääke. Että silleen.

Kaneli on yksi maailman vanhimmista tunnetuista mausteista ja Vanhassa testamentissa (siis Raamatussa) kanelia arvostetaan kultaakin arvokkaammaksi. Niin, mausteet olivat Euroopassakin aikoinaan arvotavaraa. Kerrotaan jopa että Espanjan Amerikasta rahtaamat aarteet kuluivat valtaosiltaan juuri itäisiin mausteisiin. Kaiketi Silkkitie toi aikoinaan mausteet Eurooppaan, kunnes valtameriväylä löydettiin.

Kumariinin vuoksi Hyvä terveys -sivusto viittaa Eviran suositukseen, että kanelia ei tulisi kuitenkaan käyttää säännöllisesti, etenkään lasten. MTV uutisten sivustolta bongasinkin, että tuo kumariini voi olla Eviran mukaan vaarallisia maksalle. (Wikipedian sivulle onkin kirjattu lähteisiin viitaten, että kassiakanelin kumariini on maksalle myrkyllinen. Siksi sitä sisältäviä elintarvikkeita ei suositella syötäväksi säännöllisesti. Ceylonin (miedommassa ja kalliimmassa) kanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä …

Korvapuusti on todennäköisesti tullut Suomeen Ruotsin kautta. Sanan korvapuusti alkuperä on hämärän peitossa, kertoili  yle 4.10.2006 jutussaan.

Jokin kansansanonta on että avioliitto on kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti. Lieneekö siinä ’korvatillikka’ kyseessä vai mukana juuri tuo korvapuusti, tai eivät kumpikaan. Hoksasin kaiketi ensimmäisen kerran – kahvilan tiskillä tietenkin – että 4.10. on Suomessakin korvapuustin juhlapäivä. Ehkä joskus jopa liputuspäivä.

Onnea korvapuusti!

Kommentit

 • Arja Hakala

  Suomessa ollaan sanarikkaita, kun vain osattaisiin sanoja käyttee.

  Kanelipulla nimenä on jotenkin laimee nimitys suomalaisesta korvapuustista.

  Kanelimausteella on myönteisiä terveysvaikutuksia, mutta myös haittoja.
  Kaikille meille ei sovi kaneli.
  Mutta kukin tietää tilanteensa.

  Kotoista korvapuustipäivee jokkaiselle!

  • Eino J. (maallikkona)

   Moni nettisivu viittaa jouluntuoksuun, että joulu tuoksuu kanelilta. Onhan se perinteinen joulupuuron päälle ripoteltava mauste (ellei syö puuroaan pelkästään ’voisilmän’ kera) ja kaiketi myös piparikakuissa ja lapsuuteni sekahedelmäsopassakin. Kiitos kannustavasta kommentistasi!

 • Eino J. (maallikkona)

  Savon Sanomien kerronta unohtui edellä jutustelustani. Takavuosina päivälehti on mm. tehnyt konditorioihin kävelyn ja lehden raati makustellut löytämiään korvapuusteja – isoja kokoja ja tavallisimman kokoisia. Parhaaksi oli valikoitunut 9½ arvosanan saanut korvapuusti, mitä voi raadin mukaan syödä ilman kahviakin.

  4.10.2014 14:10 Tämä korvapuusti sai parhaan arvosanan

  Aamukävelyllä saatoin löytää jokaisesta kahvilasta korvapuustin, toki eräässä se oli ruotsalaisittain kanelipulla-nimellä. Eräässä korvapuusteja oli useampaa laatua, taisi olla useammassakin kahvilassa näin. Vaikutti että kaikki kahvilat eivät olleet tietoisia kansallisesta korvapuustipäivästä, joskaan en tuota keneltäkään kysynyt suoraan. Parissa paikassa ainakin näin jopa korvapuustipäivän mainoksen, että hyvin on otettu päivä vastaan – lieneekö vietetty jo vuosikymmenten – ehkä jopa 40 vuotista historiaa.

Kommentointi on suljettu.