koska suomalaista kahvia?

Kasveja muunnellaan. Mistä uudiskasvista olisi Suomessa hyötyä?

Pohditaanpa; Ilmaston lämpeneminen … on monissa ohjelmissa yksi maailmanlopun enne. Tämä tapahtuisi viimeistään 500 miljoonan vuoden kuluttua. Tuolloin ilmakehän happikerros hiipuu. Vedet höyrystyvät ja haihtuvat avaruuteen. … Lähitulevaisuudessa Pohjanlahti ilmeisesti muuttuu enemmän kuin Itämeri. Entäs sitten?

Lämpenemisen myötä kasvukausi pitenee. Suomessa kesä on pitkä ja valoisa. Saattaa olla, että tropiikin kahvilajikkeet viihtyvät Suomessa. Yötön yö jouduttaa kahvin kypsäksi nopeasti. Toivoa sopii.

Geenimuuntelu saattaisi tuottaa jo nyt Suomen ilmastossa viihtyvän kahvilajikkeen. Kahvi leviää joko siemenestä tai pistokkaan juurruttamalla. Samankaltainen taitaa meillä olla paju, että juurtuu pistokkaasta. ”Pajun lisääminen pistokkaista on helppo homma! ” kertoo eräs nettisivusto, MOT.

  • Kun pajuun siirretään kahvipuun marjageeni, niin avot, meillä on suomalaista kahvia. Tokkopa meidän tieteilijämme tuota temppua (vielä) osaavat, mutta toivoa sopii.
  • Tuottoisia yksivuotisia lajikkeita meillä on esimerkiksi herne. Miten lienee, kehittyisikö siitä muuntelemalla kahvin kaltainen aromaattinen tuote nopeasti?