Köyhällistö kapinoi Yhdysvalloissa 🇺🇸🇺🇸🇫🇮

Meillä Suomessa hyvinvointiyhteiskunta saavutettiin tasaamaan tuloerojen vaikutuksia ja yhteiskuntajärjestyksen muututtua maan omistuksesta ja maanviljelystä teollisen palkkatyön suuntaan.

 

Kansan kapina Suomessa kukistettiin 1918 sisällissodassa. Vastaava sisällissota oli Yhdysvalloissa Etelän  ja Pohjoisen valtioiden välillä – kaiketi siinä(kin) käsiteltiin periaatteessa työväen asiaa, mutta oikeastaan pääoman, halpatyövoiman käyttöä. Pohjoinen ja pääoma voittivat kun maatalousvaltaisen pääomaplantaasien omistajat ja orjanomistajat hävisivät sodan.

Suomeen kehittyi liki itsestään vahva ammattiyhdistysliike ja hyvinvointivaltio – mikä on rapistumaan päin, mikä hallitussuunta kulloinkin on asioita ajamassa. Tästä aiheesta olen postannut aiemminkin, mistä  pari linkkiä lopussa; entäs Yhdysvaltojen mellakat? ay-liike on ollut huonossa hapessa Yhdysvalloissa, siellä kannatetaan yksityisomistusta liki kaikissa yhteiskuntapiireissä, ja amerikkalaista unelmaa – kaiketi idea on osattu markkinoida aikoinaan hyvin, koulujen ohjelmilla on tietenkin tässä keskeinen rooli ajatusmaailman kehittymisen kannalta – kuka hallitsee koulut, voittaa.

 

Postasin joskus kerjäläisten lakosta. Otsikko kuulosti alkuun oikeastaan hieman huvittavalta – turhaa puuhaa – ketä tuo kerjäläisten lakko haittaisi tai hyödyttäisi?

Ostin kirjan, missä vuonna 1980 dakarilainen Aminata Sow Fall kirjoitti kerjäläisaiheesta kirjan. Afrikkalaisen yhteiskunnan ongelmia olivat turismia häiritsevät Kaupungin kerjäläiset. (kuulostaako tutulta? Missähän tuo Dakari on?) –

Kun kirjassa sitten kerjäläiset katosivat tyystin, tuli hätä käteen. Heitä ei näkynyt missään – he olivat lakossa. Uusi ongelma oli se, että islamilaisen on annettava lahja köyhille jos aikoo saada menestystä hankkeelleen. nyt ei ollut ketään kelle antaa almuja tai  tuota edellytettyä lahjaa. Kerjäämisen taustana on kirjassa se, että uskonnollisen koulun oppilaat ja opettajat elättivät itsenä Kaupungissa kerjäämällä.

Jäin pohtimaan, että näinhän on monessa muussakin uskonnossa.

Postaukseni silloisessa teemakuvassa on ymmärtääkseni buddhalaisten munkkien ruokakuppeja ja katolilaisen kirkon rahalipas – ilmeisesti suomalaisen vaivaisukon toinen versio.

 

Kerjäläiset ovat aina keskellämme …

Muistelen, että jo Raamatun aikoina oli kerjäläisiä, ja köyhän lesken ropo sai suuren huomion. Eipä siinä suhteessa ole saatu paljonkaan aikaan – ehkä Suomessa kuitenkin jotain, ja hyvinvointi jatkuu jos ay-liike kykenee pitämään hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä (hyvinvointivaltio -käsitteestä on jo luovuttu ja rapautuminen on oikeastaan päässyt jo hyvään alkuun, mutta silti – tuloeroja on, mutta köyhistäkin huolehditaan ja sairaista):

 


pari linkkiä

Entäpä jos länsimaiset kerjäläiset menisivät lakkoon? https://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/kerjalaisten-lakko/

https://blogit.savonsanomat.fi/rauhallista-odotusta/romaneja-tiella-kerjalaisongelma/

 

 

Kerjäläisten lakko

Romaneja tiellä – kerjäläisongelma