Kunniaa – ritarit poistuivat

Erittäin ansioituneille myönnetään muiden edellä kunniamerkkejä.

Itsenäisyyspäivä on perinteinen kunniamerkkien myöntämispäivä. Sota-aikana merkkejä kaiketi myönnettiin tilanteen mukaan. Näissä poikkeusoloissa palkittujen merkit ovat monen mielestä arvokkaampia kuin rauhanajan töistä saadut, näin arvelen.

Vuoden 1940 joulukuussa tehtiin lisäys Vapaudenristin ja Vapaudenmitalin kunniamerkeistä 8. joulukuuta 1939 annettuun asetukseen, jolloin sen 4. pykälä totesi: ”Erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erityisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi voidaan Suomen puolustusvoimain sotilas hänen sotilasarvostaan riippumatta nimittää 1. tai 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi.” 

Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin jatkosodan aikana ja välittömästi sotien jälkeen 191 sotilasta. Mannerheim-ristin 1. ja 2. luokan ristit kuuluvat Vapaudenristin ritarikuntaan. Ritarikunnan sisäisessä järjestyksessä 1. luokan Mannerheim-risti on toisena Vapaudenristin Suurristin jälkeen. (Wikipediasta 2.11.2020 poimittua (teksti voinut muuttua)

Kunniamerkit ovat olleet varmasti hyvä tapa palkita ansioituneet.

Otsikkoni mukailee erästä antiikinajan kertomusta, missä todettiin latinaksi, että Kunniaa – roomalainen poistuu. Sopinee tähän päivään kun viimeinen Mannerheim-ristin ritari on tälläerää poistunut joukostamme ja esimerkillisten henkilöitten joukosta.

Aika kulkee ja jättää kauniit muistot poisnukkuneista sankareista!